DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Boris Johnson açıkladı: İngiltere’de koronavirüs kısıtlamaları 21 Haziran’da kalkıyor

0

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İngiltere‘de tüm koronavirüs kısıtlamalarının 21 Haziran tarihinde kaldırılmasını hedeflediklerini duyurdu.

Koronavirüse karşı alınan önlemlerin dört aşamada gevşetileceğini açıklayan Johnson, 8 Mart’tan itibaren bütün okulların açılacağını ve iki kişinin açık havada buluşabileceğini kaydetti.

29 Mart’ta iki farklı haneden kişiler ya da en fazla altı kişi açık havada buluşabilecek. Açık hava sporlarına da izin verilecek.

İkinci aşamada restoran ve kafeler açılıyor

12 Nisan’dan itibaren geçilecek ikinci aşamada ise, kuaförler, dış mekanda hizmet veren restoran ve kafe gibi işletmeler açılacak. Söz konusu tarihten itibaren altı kişiye kadar bu tür yerlerde buluşmak mümkün hale gelecek.

Fotoğraf: Reuters

Vaka sayılarının beklendiği oranda düşmesi halinde de 17 Mayıs’ta üçüncü aşamaya geçilecek. Bu aşamada, iki farklı aileden kişilerin kapalı mekanlarda buluşmalarına izin verileceği gibi, sinemalar ve oteller de açılacak.

Konser ve spor müsabakalarında sosyal mesafe önlemlerinin alınması şartıyla seyirci alınabilecek.

21 Haziran son aşama

21 Haziran’da ise dördüncü aşamaya geçilecek. Bu tarihte sosyal temasla ilgili bütün yasal sınırlamaların kaldırılacağı gibi, kapalı olan gece kulüpleri gibi yerler de açılacak.

Seyahat yasakları ne zaman kalkacak?

Başbakan Boris Johnson, gerekli olmayan uluslararası seyahatlere yönelik kısıtlamaların da 17 Mayıs’a kadar yürürlülükte olacağını kaydetti.

Johnson, tatilcilere yaz tatiliyle ilgili plan yapabilmeleri için güvenli seyahat imkanlarına ilişkin değerlendirmelerin 12 Nisan’a kadar açıklanacağını belirtti. Hükümet, yapacağı açıklamada uluslararası seyahatlerin ne zaman ve ne ölçüde yeniden başlatılacağıyla ilgili bilgiler verecek.

Dört önemli kriter

Hükümet, her bir aşamaya geçmeden önce, dört kritere bakacak. O kriterler ise şöyle:

  • Koronavirüs aşılama takviminin planlandığı gibi işlemesi
  • Aşıların ölümler ve ağır hastalıkları yeterince azalttığının görülmesi
  • Bulaş hızının hastaneleri zorlayacak düzeyde olmaması
  • Virüsün yeni varyantlarında, sınırlamaların kaldırılmasını engelleyecek yeni özellikler görülmemesi

Kısıtlamaların kaldırılması sadece İngiltere için geçerli. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta İngiltere dışındaki diğer bölgelerin kendi bölgesel hükümetleri var.

Koronavirüs salgınından en ağır etkilenen ülkeler arasında bulunan Birleşik Krallık’ta şimdi kadar salgın sebebiyle 120 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.