DünyaKadınManşet

Bolsonaro’nun bedava ped ile tampon dağıtılmasına karşı çıkmasına halk tepkili

0

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, bedava ped ile tampon dağıtılmasına karşı çıktı, halk tepki gösterdi.

Ülkede, her dört öğrenciden birinin adet döneminde gerekli ürünleri alamadıkları için okuldan mahrum kalıyor.

‘Adet sırasında kağıt kullanmayı düşündünüz mü?’

Devlet Başkanı, vekiller tarafından onaylanan bir yargı paketindeki öğrenciler, evsizler, mahkumların da aralarında olduğu belirli grupları içeren 5,6 milyon kişiye bedava ped ve tampon dağıtılmasını öngören kısmı “kamu yararına aykırı” iddiasıyla veto etti.

Lise öğrencilerinin birliği UBES’in başkanı Rozano Barroso, kararla ilgili, “Bu veto tuhaf ve insanlık dışı” dedi ve çok sayıda öğrencinin ped alacak imkanı olmadığı için okuldan uzak kaldığını bir kez daha vurguladı. Barroso, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Adet sırasında kağıt, gazete kullanmak zorunda kaldığınızı düşündünüz mü hiç? Bu çok acı bir gerçek özellikle de gençler için. Pandeminin ortasında, sosyal eşitsizlik artarken durum daha da kötü oldu.”

Demokratik İşçi Partisi’nden Tabata Amaral ise devlet başkanının “zor ve hassas durumdaki kadınların itibarını hor gördüğünü” kaydetti ve vetodan dönülmesi için kampanya başlattı.

Espírito Santo eyaletinin vali yardımcısı Jacqueline Moraes ise “Yoksul kadınların tampon kullanması bir ayrıcalık mı? Hayır! Bu kamu sağlığı, sosyal politika” diyerek tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Nüfus Fonları’nın mayıs ayında yayınladığı rapora göre, Brezilya’da 713 bin kız çocuğunun evinde banyo yok. 4 milyon kişinin de okulunda yeterli sayıda sabun, ped gibi hijyen için gerekli şeyler bulunmuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.