Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Boğaziçili öğrencilere yönelik polis şiddetine soruşturma izni

0

Boğaziçi Üniversitesi’nin görevden alınan eski rektörü Melih Bulu’yu protesto eylemleri sırasında öğrencileri darp eden polislere soruşturma izni vermeyen İstanbul Valiliği‘nin kararı yargıdan döndü. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, polislere yöneltilen suçlamaların görevleriyle bir ilgisinin bulunmadığını belirterek dosyalarını savcılığa gönderdi.

Sol.org’un aktardığına göre, TKP’li hukukçular, 2 Şubat 2021’de partinin çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasına katılmak isteyen Eray Türkdoğan’ın uğradığı polis şiddetine karşı yasal süreç başlattı. Ancak İstanbul Valiliği güvenlik kameralarına da yansıyan polis şiddetinin “polisin görevi gereği yerine getirildiği” gerekçesiyle soruşturma izni vermedi.

‘Darp görevden kaynaklanmıyor, soruşturma iznine gerek yok’

Avukatların itiraz ettiği dosyayı inceleyen Bölge İdare Mahkemesi, valilik tarafından alınan “soruşturma izni verilememesi” kararını kaldırıldı. İlgili polislerin üzerine atılı darp ve kötü muamele suçlarının “görevle ilgisinin bulunmadığının” belirtildiği kararda şu ifadeler kullanıldı: “Bu durumda, ilgiliye isnat edilen darp ve kötü muamele fiillerinin görev sırasında olmakla birlikte görevden kaynaklanmadığı, yani görev sebebiyle işlenmediği açık olduğundan ilgililer hakkında bu Yasanın öngördüğü özel soruşturma usulünün uygulanması ve soruşturma izni verilmesi/verilmemesi yolunda karar tesis edilmesi mümkün değildir”

Mahkeme dosyayı, soruşturma izni alıp almamak gibi bir aşama olmaksızın doğrudan soruşturma yapılması üzere savcılığa gönderildi.

Avukat Özge Demir mahkeme kararıyla ilgili şu bilgileri verdi:

‘Doğrudan soruşturmanın önü açıldı’

“Karar oldukça önemli. Benim müvekkilim, Boğaziçi Üniversitesi’ne destek için Kadıköy’de yapılan basın açıklamasına katıldıktan sonra basın açıklamasının yapıldığı yerden uzakta yerde tekmelenerek, başı polis barikatına vurularak gözaltına alındı. Şikayetçi olduk, üstelik bu anların videosunu ve fotoğraflarını da sunduk. Özellikle belirtmek istiyorum, polisin eylemleri görevi kapsamında sayıldı ve soruşturma yapılmasına izin verilmedi. Karara itiraz ettik.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise hiç alışık olmadığımız bir karar verdi. Dedi ki, polis tarafından şahsın tekmelenmesi, başının barikata vurulması, her ne kadar polisin görevi esnasında yapılmış olsa da bu filler, polisin görevi ile ilgili fiiller değildir. Bu nedenle soruşturma izni verilmesi yönünde özel hükümlerin uygulanmaması, doğrudan soruşturma açılması gerekir. Bunun anlamı şu, Artık, herhangi bir eylemde polis hukuka aykırı bir şiddet uygularsa, polis hakkında doğrudan soruşturma açılacak.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.