EğitimKentManşetTürkiye

Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinin doğal SİT alanı statüsünün değiştirilmesine itiraz

0

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, üniversitenin ve yakın çevresinin doğal SİT alanı statüsünün değiştirilmesine yönelik itiraz dilekçelerini İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

Müdürlük önünde yapılan açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi, yapılan atamalardan sonra, şimdi de hukuksuz prosedürlere dayanan yapılaşma ile tehdit ediliyor! Antidemokratik ve keyfi müdahalelere izin vermeyeceğiz. Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

‘Komisyon antidemokratik şekilde kuruldu’

Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’nin ikinci kayyım rektörü Prof. Dr. Naci İnci‘nin 2 Ekim 2021 tarihli belgeyle Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm taşınmazları ile ilgili her türlü kararı vermek üzere ‘Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu’ kurdu hatırlatılarak “bu komisyonun üniversite bileşenlerine danışılmadan antidemokratik bir şekilde kurulduğu” ifade edildi.

Senato kararı olmaksızın oluşturulan komisyonda, Kayyım Rektör İnci, rektör yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu ve Fazıl Önder Sönmez ve Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri Nedim Malkoç‘un bulunduğu ifade edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Anılan yetkilerle donatılmış hukuksuz bir komisyonun kurulmuş olması ile yapılmak istenen koruma statüsü değişikliği bir arada düşünüldüğünde, durumun son derece endişe verici gelişmelere gebe olduğu açıktır. Üniversite’nin ve Boğaz yakasının kamusal arazileri, tarihsel ve doğal değerleri ticarileştirilerek tahribata açılabilecektir. Üniversite statüsü gereği koruma gelmiş bu tarihi ve doğal alanlar kesinlikle yeni yapılaşmaya açılmamalıdır.”

‘Yapılaşmanın yolu açıldı’

Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresinin kampüs alanı olarak içindeki tarihi ve kültürel değerler ile birlikte muhafazasında yüksek kamu yararı olduğuna dikkat çekilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi, Hacıosman Bayırı ve yakın çevrelerinin doğal SİT alanı statüsü, 27 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak değiştirildi. Bu yeni düzenlemeyle, koruma altındaki alanların statüsü, yapılaşmanın mümkün olduğu sit alanı statüsüne indirilerek bu alanlarda yapılaşmanın yolu açıldı. Böylece “Sürdürülebilir” diye tarif edilen yeni koruma alanında yasaya göre turizm ve yerleşim alanı yapılabilir hale gelmektedir.”

‘Tescilli tarihi eserler var’

Boğaziçi Üniversitesi’nin planlara dahil edilen arazilerinin 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na tabi olduğu belirtilen açıklamada “Bu kanunun 3. Maddesinde, ‘Boğaziçi Alanında yer alan kültürel ve tarihi değerler ve doğal güzellikler muhafaza edilir ve doğal yapı korunur’ denilmektedir” hatırlatması yapıldı.

Söz konusu alanın 158 senedir kampüs alanı niteliğinde olup, içinde pek çok tescilli tarihi yapı olduğu belirtilen açıklamada “Bu alanın, kampüs alanı olarak içindeki tarihi ve kültürel değerler ile birlikte muhafazasında yüksek kamu yararı vardır” ifadeleri kullanıldı.

‘Keyfi müdahalelere izin vermeyeceğiz’

“Boğaziçi Üniversitesi mezunları ve müştereklerimizi korumak isteyen yurttaşlar olarak buradan sesleniyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklama şu sözlerle son buldu:

“Boğaziçi Üniversitesi doğası ve tarihsel yapıları ile kentin ortak ve simgeleşmiş bir değeridir. Kurumsal özerklik, akademik özgürlük ve demokratik üniversite mücadelesinden vazgeçmeyeceğimiz gibi Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik antidemokratik ve keyfi müdahalelere de izin vermeyeceğiz. Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!”

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.