ManşetEğitimİfade ÖzgürlüğüLGBTİ+

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Kulübü’nün kapatılması kararının iptali için açılan dava reddedildi

0

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Çalışmaları Kulubü’nün (BÜLGBTİ+), 1 Şubat’ta dönemin atanan rektörü Melih Bulu tarafından kapatılmasına karşı açtığı yürütmeyi durdurma talepli işlemin iptali davası reddedildi.

Davada dilekçesinde sayılan usulsüzlük iddialarına cevap vermeyen mahkeme heyeti, sergi davasında kulüp yöneticilerinden birinin yargılanıyor olmasını gerekçe gösterdi.

Öğrenci Faaliyetleri Ana Tüzüğü‘ne göre kulüplerin kapatılması konusunda izlenmesi gereken adımlara dair Rektörlük, kulubün ‘aday’ statüsünün kaldırılmasının bu kapsama girmediğini beyan etti.

Kulubün yaptığı açıklamaya göre, hala öğrencilerin yargılanmasına devam edilen ‘sergi’ davasını cezayla sonuçlandırılmış gibi referans alan mahkeme heyeti;  tutanak tutulanlardan biri olan kulüp üyesini gerekçe göstererek rektörlüğün kapatma kararını haklı buldu. 

Sergi etkinliğinin BÜLGBTİ+ tarafından düzenlenmediğine dair kanıtlar gözardı edilerek gerekçeli kararda “BÜLGBTİ+ tarafından düzenlenen sergi etkinliği” ifadesi defalarca kullanıldı.

Kulüp “Mücadelemiz hukuki zeminde de kampüste de devam edecek. Bu red kararını istinaf mahkemesine taşıyacağız ve kampüste var olmaya devam edeceğiz. Bir kulüpte değil her külüpteyiz” açıklamasını paylaştı.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak Melih Bulu‘nun atanmasına karşı başlayan protestolar kapsamında hazırlanan anonim olarak toplanan eserlerin yer aldığı sergi, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemiyle hedef gösterilmiş, Kabe görseli ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada kullanılması” gerekçe gösterilerek iki öğrenci tutuklanmış ve yargı süreci başlamıştı.

Eski atanmış rektör Melih Bulu‘ya karşı protestolarda 2 Şubat’ta Güney Kampüs girişindeki kapıya gökkuşağı bayrağı açan ve hakkında soruşturma açılan öğrenci N.D.’nin Rektörlüğe 25 Mart’ta savunma vermesi istendi. N.D.’ye destek olmak isteyen öğrencilerin, 25 Mart’ta disiplin soruşturması toplantısının yapılacağı Kuzey Kampüs Eğitim Fakültesi binasına N.D. ile birlikte yürümesi sonrası 12 öğrenci gözaltına alındı. Ardından serbest bırakılan öğrenciler hakkında da “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” gerekçesiyle dava açıldı. İlk duruşması 3 Haziran’da yapılan davanın ikinci duruşması 28 Haziran’da gerçekleştirildi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.