ManşetLGBTİ+

Boğaziçi sergi davası ertelendi

0

Boğaziçi Üniversitesi’nde anonim olarak toplanan eserlerin yer aldığı serginin LGBTİ+’lara nefret söylemiyle hedef gösterilmesi ve iki öğrencinin tutuklanmasının ardından hedef gösterilen öğrencilere açılan davanın dördüncü duruşması bugün Çağlayan adliyesinde görüldü. İstanbul 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada karar çıkmadı. Dava, 30 Mart’a ertelendi.

İlk duruşmada tahliye edilen Doğu Demirtaş’ın avukatının bir önceki duruşmada mahkemeye sunduğu yargılamaya konu edilen görseli güvenlik görevlilerinin astığına ilişkin video dosyası bilirkişiden geldi.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın aktardığına göre; duruşmada, mahkemenin Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden “şahmeran figürlü Kabe posteri asılması” sebebiyle oluşan olumlu ve olumsuz tepkilerin tespit edilmesi için açık kaynak araştırması yapılması talebinin henüz karşılanmadığı da ortaya çıktı. Aynı şekilde Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden el konulduğu iddia edilen materyallere ilişkin de mahkemeye henüz bilgi verilmedi.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak Melih Bulu‘nun atanmasına karşı başlayan protestolar kapsamında hazırlanan sergide “Kabe görseli ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada kullanılması” gerekçe gösterilerek yedi kişi yargılanmıştı.

Eski atanmış rektör Melih Bulu‘ya karşı protestolarda 2 Şubat’ta Güney Kampüs girişindeki kapıya gökkuşağı bayrağı açan ve hakkında soruşturma açılan öğrenci N.D.’nin Rektörlüğe 25 Mart’ta savunma vermesi istendi. N.D.’ye destek olmak isteyen öğrencilerin, 25 Mart’ta disiplin soruşturması toplantısının yapılacağı Kuzey Kampüs Eğitim Fakültesi binasına N.D. ile birlikte yürümesi sonrası 12 öğrenci gözaltına alındı. Ardından serbest bırakılan öğrenciler hakkında da “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” gerekçesiyle dava açıldı. İlk duruşması 3 Haziran’da yapılan davanın ikinci duruşması 28 Haziran’da gerçekleştirildi.

Öte yandan hedef gösterme ve nefret söylemine karşı Twitter’da “#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır” kampanyası başlatıldı. Boğaziçi Dayanışması’nın, “kayyum siyasetine, LGBTİ+fobiye, öğrenci tutuklamalarına, anti-demokratik tüm uygulamalara karşı” 1 Şubat’ta üniversitenin güney kapısında yapmak istediği basın açıklamasına polis müdahale etti.

Ek olarak kampüs içinde olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, okulun polis ablukasına alınmasının ve dışarıya çıkmalarının engellenmesinin sonra, Rektörlük binasının etrafında toplandı, “İstifa” sloganları attı. Öğrenciler, Melih Bulu ile görüşme talep etti. Gün boyu devam eden polis müdahalesinde 159 öğrenci gözaltına alındı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.