Eğitimİklim KriziManşetTürkiye

Boğaziçi Rektör Yardımcısı olan Kumbaroğlu, Türkiye’nin başarısız iklim politikalarının mimarı

0

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Melih Bulu’nun yardımcılığını üstlenecek kişi belli oldu.

Boğaziçi Endüstri Mühendisliği’nden Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, öğretim üyelerinin kendilerine gelen teklifleri reddederek bir aydır başarılı bir şekilde yürüttüğü boykotu kırarak Rektör Yardımcısı olarak atandı.

Türkiye’nin enerji merkezi haline gelmesini savunuyor

Bu hareketi sebebiyle birçok tepki toplayan Kumbaroğlu, Türkiye’nin başarısız iklim politikalarının mimarı olarak da tanınıyor. İklim değişikliği müzakerelerinde “Türkiye’ye özgü koşullar” argümanını savunan Kumbaroğlu, yaptığı açıklamalarda da Türkiye’nin bir enerji merkezi haline gelmesi gerektiğini belirtiyordu.

Aynı zamanda Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı olan yeni rektör yardımcısı, ülkelerin karbon emisyonlarını azaltma yönünde adımlar atmasını öngören Paris İklim Anlaşması’nın arifesinde “Ülkemiz yatırımlarıyla enerji üssü olma yolunda ilerliyor. Önümüzdeki dönemde de misyonu artacak. Jeopolitik konumu da Türkiye’nin önemini artırıyor” şeklindeki görüşleriyle ön plana çıkmıştı.

‘AB ile krizin çözümü enerji’

Bu tutumunu sonraki yıllarda da sürdüren Kumbaroğlu, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye olası yaptırımlarına ilişkin Independent Türkçe’ye verdiği demeçte Brüksel ile Ankara arasındaki krizin çözümünün enerji hatları üzerinden geçtiğini belirtmişti.

Görüşmeler sırasında Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının ve bunların Avrupa’ya nasıl iletileceğinin gündem maddesi olmasını öneren Kumbaroğlu, şu değerlendirmede bulunmuştu:

Türkiye’nin doğu ile batı arasındaki enerji naklinde ne denli hayati bir rolü olduğunu iyi anlatabilmesi, aslında Avrupa’nın çıkarlarının da bizim üzerimizden geçtiğini karşı tarafa net bir şekilde aktarabilmesi lazım. Mevcut krizin sürmesi halinde her iki taraf da ciddi zararlar görebilir. Eğer enerji bir ‘zeytin dalı’ olarak kabul edilir ve karşılıklı adımlar gelirse hem Ankara’nın hem AB’nin kazanacağı çok şey var.

Doğal gaz müjdecisi

Kumbaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fatih Sondaj Gemisi‘nin Karadeniz açıklarında yaptığı arama çalışmaları sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfedildiğini duyurduğu ‘müjdesi’ne de destek vermişti. Sabah Gazetesi’ne konuya ilişkin bir röportaj veren Kumbaroğlu şu ifadeleri kullanmıştı:

Karadeniz’den gelen müjdeyi enerjide yerli ve milli hamlemizin bir ürünü olarak görüyorum. Bu vizyon ülkemizde çıkarılan petrol ve doğalgaz ile; güneşten, rüzgardan ve atıklardan üretilen elektrik ile bizi adım adım enerjide bağımsızlık hedefimize götürecektir.”

Ancak elektrik üretiminde kullanıldığında kömürün yarısı kadar emisyon açığa çıkaran doğal gaz, uzmanlar tarafından iklim krizi sınırlanmak isteniyorsa diğer fosil yakıtlar gibi uzak durulması gereken enerji kaynaklarından biri olarak değerlendiriliyor.

Pelin Cengiz: Türkiye’nin berbat karbon azaltım senaryosundan sorumlu

Rektör yardımcılığı görevine getirilmesine ilişkin karar açıklandıktan sonra sosyal medya üzerinden de Kumbaroğlu’na tepkiler geldi. Yeşiller Partisi kurucularından gazeteci Pelin Cengiz yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım işbirlikçisi rektör yardımcılığına atanan Prof. Dr. Gürkan Kumbaraoğlu’nun iklim değişikliği müzakerelerinde “Türkiye’ye özgü koşullar” argümanına destek çıkan berbat karbon azaltım senaryosu modellemesini yaptığını biliyor muydunuz? Bence bilin.

Nükleer savunucusu

Pelin Cengiz, buna ek olarak yeni rektör yardımcısının Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni savunduğunu hatırlattı.  Kumbaroğlu Sputnik’e yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda Akkuyu NGS projesinden vazgeçmesi çağrısı yapmasını çok ‘şaşırtıcı’ bulduğunu söylemişti.

Reaktörlerin konulacağı zeminin iki kere çökmesi, sızıntı yaşaması ve patlamalarla gündeme gelen Akkuyu NGS hakkında değerlendirmede bulunan yeni rektör yardımcısı, santralin güvenlik standartlarının oldukça yüksek olduğunu ve depreme dayanıklı olduğunu iddia etmişti.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.