EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi akademisyenleri Melih Bulu’nun atanmasının iptali için Danıştay’a başvurdu

0
Fotoğraf: Ömer Ak

Boğaziçi Üniversitesi’nden 70’in üzerinde öğretim üyesi eski AKP milletvekili adayı Melih Bulu‘nun AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasının iptali için Danıştay’a başvurdu.

Atama işleminin hukuka aykırı bir işlem olduğunun altını çizen akademisyenler, Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan ve rektörlerin siyasi parti üyeliğinin olamayacağını söyleyen maddeye de dikkat çektiler.

‘Cumhurbaşkanı yetkisi kamu yararı aleyhine’

Danıştay’a sunulan dava dilekçesinde “Her ne kadar şekli manada güncel mevzuat hükümlerine uygun bir atama olsa dahi, yapılan atama işlemi, Anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmaktan uzak, hukuka aykırı bir işlemdir” denildi. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan takdir yetkisi maalesef kamu yararının aleyhine ve atama işleminin oluşturacağı etki gözetilmeden kullanılmıştır. Yapılan işlem Anayasa’ya aykırılığı yanında maksat unsuru yönünden hukuken sakattır.

Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

 

‘İlan kısa süre açık kaldı’

Açıklamada Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) internet sitesinde 9 Ekim 2020’de Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması yapılacağının duyurulduğu ve başvuruların 9-23 Ekim 2020 arasında e-posta yoluyla gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı. Bu sürenin kısalığına dikkat çekilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Rektör ataması gibi önemli bir kadro atamasına ilişkin ilanın neden bu kadar kısa bir sürede ve bir internet sitesinde duyulması zor bir şekilde ilan edildiği anlaşılabilir değildir.

Ayrıca 141 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na 4.madde 3.fıkrasına göre, başvuruların YÖK’na verilecek dilekçe ile yapılacağı kararlaştırılmış olup, başvuruların elektronik posta ile kabulü hususu ayrıca düzenlenmemiştir. İlana kaç adayın başvurduğu, başvuran adayların nitelikleri kamuoyunun bilgisine sunulmamıştır.”

‘Siyasi parti üyeleri rektör olamaz’

Akademisyenler ayrıca Melih Bulu’nun siyasi geçmişine de dikkat çekerek, Yükseköğretim Kanunu’nda rektörlük ataması için belirlenen “Siyasi parti üyesi olan öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyesi, rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar, onların yardımcılıklarına seçilemezler” koşulunu hatırlattı. Akademisyenler bu koşuldan yola çıkarak diğer bazı üniversitelerin rektörleri hakkında da şu bilgileri paylaştı:

Eski AKP milletvekili Necdet Ünüvar’ın Ankara Üniversitesi’nde, eski AKP Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu’nun Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AKP İstanbul Milletvekili Cevdet Erdöl’ün İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak’ın Ege Üniversitesi’nde, eski AKP İzmir Milletvekili Nükhet Hotar’ın ise 9 Eylül Üniversitesi’nde rektör olarak görev yaptığı öğrenilmiştir.”

Fotoğraf: Tolga Sütlü

‘Üniversiteye akademisyen olarak kabulu bile mümkün değil’

Üniversitelerin kurumsal ve bilimsel özerkliğinin korunmasının kamu otoritesinin yükümlülüğü olduğu belirtilen dilekçe şu ifadelerle devam etti:

Maalesef, Boğaziçi Üniversitesi’nde yeterliliği olan bu kadar çok sayıda profesör varken, siyasi kimliği ortada olan, üniversite teamülleri gereği bırakınız rektörlüğü, üniversiteye akademisyen olarak kabulü mümkün olmayan Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması kararının gerek atama yönteminin Anayasaya aykırı oluşu gerekse kullanılan takdir hakkının kamu yararı hilafına oluşu gerekçeleri ile iptali gereklidir.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.