DünyaManşet

Bofa Filipinleri alt-üst etti: En az 500 ölü

0

Filipinler’i vuran Bofa tayfununda ölü sayısı 500’ü aşarken 400 civarında kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Tayfundan en çok etkilenen Mindanao Adası’nda kaçak madenlerin de olmasıyla çok sayıda toprak kayması yaşandı. Yardım çalışmalarının güçlükle yürütülebildiği ülke pek çok parçalanmış ailenin dramına sahne oluyor.

İmkanı olanlar anne babasını kaybeden çocukların bakımını üstlendiği görülüyor:

“Geçici olarak bu çocuğu evime aldım çünkü o spor salonunda kalamazdı orası çok kalabalık gereken ilgiyi de gösteremezler. Ben gereken ilaçlarını da aldım.”

Bir yanda çocuklar anne-babasını kaybederken diğer yanda bir anne de çocuklarının elinden kayıp gidişini anlatıyor:

“İki çocuğuma sarılmıştım, fakat bir anda üzerime bir şey düştü ve beni yere devirdi. Daha sonra da bilincimi kaybetmişim.”

Ülkede yaklaşık 250 bin kişi evsiz kalmış durumda İçme suyu ve kanalizasyon sisteminin de çökmesiyle salgın hastalıkların ortaya çıkmasından eddişe ediliyor.

Doha’da toplanan iklim konferansında konuyu gündeme getiren Filipinler delegesi de uluslararası yardım talebini dile getirirken duygularına hakim olmakta zorlandı:

“7 milyarlık dünyaya bir talebimiz var ve ben sizlerden daha fazla geç kalınmamasını istiyorum. Doha’da siyasi iradeyi elinde bulunduranlara daha fazla bahane üretilmemesi gerektiğinin hatırlatılması gerekiyor.”

Bofa son yılların en şiddetli tayfunlarından biri olarak kabul ediliyor. Filipinlerde 29 tayfun yaşanan 2011 yılında 1500’e yakın 2012’de de yaklaşık 1300 kişi hayatını kaybetmişti.

(Euronews)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.