Hayvan HaklarıManşet

Bodrum’da yaşam alanlarına saldırılan caretta carettalardan öz savunma

0

Tekne turlarıyla geldikleri bölgede kalabalık bir şekilde denize girmek isteyen insanlar, Bodrum yakınlarındaki Orak Adası’nda yaşayan caretta carettaları ürküterek kâbusları oldu. Yoğunlaşan tekne turlarının ardından ceratta carettalar, yaşam alanlarına saldıran insanlara karşı kendilerini korumaya alarak öz savunmada bulundu.

31

Sivil Sayfalar’da yer alan habere göre nesli tükenmekte olan ve yılda onlarca defa insanların saldırısına maruz bırakılan caretta carettaların bir bölümü, Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Yalı mahallesinin karşısında bulunan Orak Adası’nda yaşıyor. Ancak “Bodrum’un Hawaisi” diye nitelendirilen bu koy, tatile gelen insanların tekne turlarıyla istila ediliyor. Caretta carettalar gibi nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yaşam alanı olan bu koya artan tekne turları ve kalabalık insan grupları, hayvanların da kâbusu oldu.

Caretta carettalardan saldırılara karşı öz savunma

Koya teknelerle gidip yüzen insanlar nedeniyle ürken caretta carettalar, son bir haftadır kendilerini koruma altına alarak öz savunmada bulundu. Son üç günde caretta carettaların 9 ayrı savunmasında, 5 kişi çeşitli yerlerinden yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Kaplumbağaların zarar görmesi konuşulmuyor

Caretta carettaların saldırısına uğrayarak yaralanan bir kişi, sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımında, daha hiç böyle bir saldırıyla karşılaşmadığını savunarak, bu kez caretta carettaların insanlara neden saldırmaya başladığını anlayamadığını yazdı.

Deniz kaplumbağaların gördüğü zararı dile getirmeyen bir tekne kaptanı ise, insanların daha büyük zararlar görmeden tedbir alınması gerektiğini söyledi.

‘Saldırıların çoğu insan kaynaklı’

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilisi Doğan Sözbilen, bu saldırıların çoğunun sebebinin insan kaynaklı olduğunu belirtti. “Bu saldırılar çoğunlukla insan kaynaklı” diyen Doğan, hayvanların elle beslenmeye çalışılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Elle beslemenin ve hayvanlara yakınlaşmanın doğru olmadığını belirten Doğan, insanların onlara yaklaşmasının hayvanların üzerinde stres ve baskı oluşturduğunu kaydetti.

Tekme atıldığı duyumu

Doğan, “Sevmek isteyen bazı insanların çekinip tekme attığını duyduk bu tür müdahaleler karşısında hayvanlar saldırganlaşabilir” derken, yetkililer haberlerin “deniz kaplumbağaları saldırdı” şeklinde verilmesinin yanlış olduğunu, “deniz kaplumbağaları kendilerini korudu” demenin doğru olduğunu belirtti.

 

(Sivil Sayfalar.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.