EkolojiManşetYerel

Bodrum Barajı için ‘ÇED Olumlu’ kararı

0

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) 21’inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen Bodrum Barajı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından olur verildi. Proje hakkında sunulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu değerlendiren bakanlık “ÇED olumlu” kararı verdi.

Proje için verilen ÇED dosyasında, bölgenin yüzde 78’lik kısmının ormanlık yüzde 11’inin ise sulu-kuru tarım alanı olduğu belirtilerek bu alanların olumsuz etkilenmeyeceği iddia edildi. Dosyaya göre, baraj sahası, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 83 No’lu koruma alanı içerisinde bulunuyor. İnşaat için gerekli malzeme ocakların ve işletmelerin (kırma, eleme, yıkama ve beton santralı) ise beş farklı alanda toplam 1 milyon 86 bin metrekare yer kaplayacağı belirtiliyor.

Raporda, baraj çevresinin proje sonunda ağaçlandırılacağı belirtildi.

Milas’ı da olumsuz etkileyecek

Çevre aktivistleri  ise projeyle Bodrum’un yanı sıra Milas ilçesindeki orman ve su kaynaklarının da ciddi şekilde olumsuz etkileneceğini belirtiyor.  Muğla Çevre Platformu, projeye karşı yürütmeyi durdurma davası açmaya hazırlanıyor.

Bodrum Yarımadası hem kuraklık hem de aşırı nüfus yüzünden su sıkıntısı çeken bir bölge. Türkiye’nin en fazla yağış alan ikinci şehri olan Muğla  genelinde de son dönemde kuraklık hakim.  Kentte 2017 yılında 34, 2020 yılında 46, 2021 yılında ise 88 olmak üzere son dört yılda 168 kuyu tamamen kurudu.

Geçen yıl başında yapılan halkı bilgilendirme toplantısında konuşan Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi Eş Sözcüsü Umay Karabaş, proje dosyasında 2065 yılı için Bodrum’da öngörülen 730 bin kişilik nüfusa su sağlamak için yapılacağı söylendiğini belirterek, bunun zaten yerleşik nüfus olduğunu ve binlerce yataklık turistik tesisin hesaba katılmadığını söylemişti.

“Bodrum kendini iyiden iyiye tüketircesine betonlaşmaya devam ederken, bu yanlışa dur demek yerine, bu tüketime komşu ilçeleri de katıp tüketecek mi? Buna nasıl razı olabiliriz?” diye konuşan Karabaş, hem Milas’ın hem Bodrum’un kullanabileceği suyu termik santraller gasp ettiğine dikkat çekmişti:

“Termik santraller suyu gasp etmeye devam etsin, Bodrum lüks tüketimlerinden vazgeçmek şöyle dursun bunları artırsın ama Milas’ın derelerine baraj kurup, Güllük deltasına kadar kurutalım öyle mi? Bu size adil, kabul edilebilir geliyor mu?”

MUÇEP’ten Itri Levent Erkol da barajın yöredeki endemik canlılar üzerindeki etkilerine raporda yer bile verilmediğini söylemişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.