DünyaManşet

BM’den Uluslararası Suriye Donörler Konferansı öncesi ülkelere çağrı

0

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Başkanı Fillippo Grandi, en fazla Suriyeli sığınmacıların yaşadığı beş ülke için 5 milyar 800 milyon dolar mali yardım gerektiğini açıkladı.

Grandi, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır‘da planlanan destek programlarının hayata geçmesi için bu meblağa ihtiyaç olduğunu, finanse edilmemesi durumunda ise Avrupa‘ya doğru sığınmacı akınlarının olabileceğini kaydetti.

Suriye’ye yardım için yapılacak olan Uluslararası Suriye Donörler Konferansı, Brüksel‘de 29-30 Mart tarihlerinde Avrupa Birliği‘nin (AB) girişimiyle sanal ortamda düzenlenecek.

‘Lübnan’dan Kıbrıs’a doğru yola çıkan tekneler var’

Fillippo Grandi, Geçtiğimiz yıl Lübnan’ın Beyrut Limanı‘nda meydana gelen patlama sebebiyle ülkenin ekonomisinin kötü olduğuna dikkat çekti ve “Lübnan’ı mültecilerle baş başa bırakırsak ülkenin tabutuna bir çivi de biz çakmış oluruz” dedi.

Steiner, gerekli miktarın toplanacağından umutlu

BMMYK Başkanı, şimdiden Lübnan’dan Kıbrıs‘a doğru yola çıkan tekneler olduğunu da ekledi.

BM Kalkınma Programı Sorumlusu Achim Steiner da, “Eğer anne ve babanın para kazanma imkanı yoksa, çocuklar okula gidemiyorsa ve aile sağlık imkanlarından yoksunsa çaresizlik kaçınılmazdır” dedi.

İnsanların bu durumdan kurtulmaya çalışmasının da sürpriz olmayacağını söyleyen Steiner, mülteciler için gerekli olan miktarın toplanacağından umutlu olduğunu dile getirdi.

Toplanan yardımların beş ülkedeki 4 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacı için kullanılması planlanıyor. Ancak, geçtiğimiz yılki yardım konferansında sığınmacılar için gereken maddi yardımın yalnızca yüzde 53’ü toplanabilmişti.

Türkiye de sığınmacılar için AB’den daha fazla mali destek istiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.