DünyaManşet

BM: Uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilmesi sivil ölümleri artırdı

0

Birleşmiş Milletler Afganistan Misyonu‘nun (UNAMA) açıkladığı rapora göre, Afganistan’daki sivil ölümler 2021’in ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 47 arttı.

Ülkede 2021’in ilk altı ayında bin 659 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 254 kişi de yaralandı. BM, sivil kayıpların daha da artabileceği konusunda uyardı.

Mayıs ve haziranda 783 sivil hayatını kaybetti

Söz konusu raporda, mayıs ve haziran ayları arasında 783 sivilin çatışmalar nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 609 sivilin ise yaralandığı açıklandı. Ayrıca, bu rakamların 2009’dan beri aynı aylarda kaydedilen en yüksek sayı olduğu belirtildi.

Rapora göre, sivil kayıpların yüzde 64’ünden hükümet karşıtı güçler sorumluyken, kayıpların yüzde 25’inden ise hükümet yanlısı güçler sorumlu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki uluslararası güçler, Afganistan’dan mayıs ayı itibariyle çekilmeye başlamıştı.

Ölenlerin yarısı kadınlar ve çocuklar

Bu kayıpların yaklaşık yarısını kadınlar ve çocuklar oluşturdu. Raporda bu durum, “özellikle şoke edici ve derin endişe kaynağı” şeklinde ifade edildi.

Raporda, “şiddette önemli bir gerileme olmazsa,” sivil ölümlerinde ülkede bugüne kadar kaydedilen en yüksek sayıya 2021 yılında ulaşılabileceği konusunda uyarı yapıldı.

Taliban birçok yeri ele geçirdi

Ülkenin yarısından fazlasını kontrol ettiği tahmin edilen Taliban, son aylardaki saldırılarıyla çok sayıda yerleşim yerini ve ülkenin sınır geçişlerinin bir bölümünü kontrolüne geçirdi.

Taliban’ın ABD’nin asker çekmeyi tamamlamasının ardından başkent Kabil‘e yönelmesinden endişe ediliyor.

ABD’nin Afganistan’dan eylül ayına kadar çekilmesi planlanıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.