ManşetUlaşım

Bisikletler belediyeden, pedal çevirmek Çanakkale’den! 1100 bisiklet halka ücretsiz dağıtılacak

0

Yeni bisiklet yolları, park alanları ve geçtiğimiz aylarda başlayan akıllı bisiklet kiralama uygulamasıyla bisikletli sayısının gittikçe arttığı Çanakkale’de, bisiklet dostu adımlar atılmaya devam ediyor. Çanakkale Belediyesi, 1100 bisikleti Çanakkale halkı ile paylaşmaya hazırlanıyor.

Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü arasındaki “Fiziksel Aktivitenin Arttırılması” işbirliği ve “Bisiklet Yolu Yapımını Destekleme” protokolü kapsamındaki çalışmaları nedeniyle, Çanakkale Belediyesine bisiklet verildi. Müjdeyi “Bisikletiniz bizden, özgürce pedallamak sizden” sloganıyla duyuran Çanakkale Belediyesi’ne 7 Kasım Pazartesi gününden itibaren başvuran ilk 1100 kişi, bu bisikletleri altı ay boyunca ücretsiz kullanabilecek. 

Ücretsiz bisiklet başvuruları başlıyor

bisikletli

Çanakkale merkezde ya da Çınarlı, Dardanos ve Güzelyalı köylerinde yaşayan, 18 yaşından büyük olan herkes, belediyeye ait 1100 bisikletin kullanım hakkı için başvurabilecek. Her aileden bir kişiye bisiklet verilecek. Bunun için sözleşmeyi eksiksiz doldurduktan sonra nüfus cüzdan fotokopisi, ikametgah ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile 7 Kasımdan itibaren Çanakkale Belediyesi iletişim masalarına kayıt yaptırmak yeterli. Altı ay sonunda bisikletin kullanım hakkı yeni birine geçebileceği gibi, belediyenin kararıyla aynı kullanıcıda bir süre daha devam edebilecek.

bisiklet_calismalari-yol

Bisikletlilerin trafikte rahat ve güvenli olmalarının sağlanması için çalışmalarını, 2015 yılı kasım ayında yürürlüğe giren bisiklet yollarına dair yönetmeliğe göre  yürüten Çanakkale Belediyesi, şimdiye kadar 15 kilometre bisiklet yolunu birbirine entegre ederek düzenledi. Hedef, Çanakkale’de her yere bisikletle ulaşılması ve bisiklet kullanımının yaygınlaşması. 

Çanakkale yollarında ÇABİS bisikletleri

bisiklet-otobus

Çanakkale’de 1100 bisikletin kullanım hakkının altı ay süre ile ücretsiz olarak halkla paylaşılacak olmasının bisiklete teşvik etmesinin yanı sıra, geçtiğimiz ağustos ayında hayata geçirilen ve kısa adı ÇABİS olan ‘Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi’ de oldukça ilgi görüyor. Belediye’nin Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nden Emir Akhan, şimdiye kadar 1783 kişinin ÇABİS abonesi olduğu ve iki ay içinde 4584 kez bisiklet kiralaması yapıldığı bilgisini aktardı. Şehir içi toplu taşımaya ara imkan oluşturup trafiği rahatlatmasının yanı sıra özellikle üniversite öğrencilerine bisiklet sahibi olmadan da bisiklet sürmenin keyfini yaşatan proje, şimdilik kent merkezinde 5 istasyon, 42 park noktası ve 35 bisiklet ile kullanımda. Bu sayıların önümüzdeki günlerde artacağı ifade ediliyor.

bisikletli-kiz

Üstelik ÇABİS ile sadece Çanakkale’de yaşayanlar değil, geçerken gelen, gönlünü bisiklete veren, şehri bisikletle tanımak, rüzgarını pedal çevirmenin özgürlüğüyle hissetmek isteyen herkes bisiklet kiralayabiliyor. Bunun için abone kartı temin etmenin yanı sıra istasyonlarda kredi kartı seçeneği de mevcut. Çanakkale ile ilgili planlarını bisikletle kurmak isteyenler, yola çıkmadan önce rota çıkarmak ve kiralama ile ilgili detayları öğrenmek için ÇABİS web sayfasına göz atabilirler.

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete ) 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.