ManşetTürkiye

Bisiklete binmenin mutlulukla bir ilgisi olmalı! Türkiye bir Kopenhag olabilir mi?

0

Ekonomik ve çevreci bir ulaşım aracı olan bisiklet kullanımının Türkiye’de daha da yaygınlaştırılması kapsamında “dünyanın en bisiklet dostu şehri” ünvanını kazanan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da uygulanan sistem hedefleniyor. “Bisiklet Yolu Projesi” kapsamında Sakarya ve Konya’nın pilot il seçildi.

Hedef dünyanın en bisiklet dostu şehri Kopenhag sistemini uygulamak

Trafikten kaynaklanan hava kirleticilerin azaltılmasına etkisi olduğu için bisikletin ulaşımda kullanılmasının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, “”Buralarda yapılması gereken, yol haritalarını ortaya koyarak karbon yoğun ulaşımdan karbon az yoğun ulaşıma doğru geçmek. Batılılar da böyle başlamış. Karbon yoğun şehirleri, karbon az yoğun şehirlere doğru yönlendirmek temel hedefimiz. Bu konuda bizim diğer temel hedeflerimizden biri de ‘nefes alıcı şehirler’ oluşturmak. Bisiklet yolunu şehrin ulaşım sistemi ile entegre etmezseniz bu bisiklet yolu değildir.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de engebeli arazilerde de yapılması planlanan bisiklet yollarına ilişkin Norveç’in başkenti Oslo’yu örnek gösteren ve hedef olarak Kopenhag’ı aldıklarını söyleyen Öztürk, Türkiye’de bisiklet yollarının bazı illerde yüzde 4-5 oranında bulunduğunu, bazılarında ise hiç olmadığını dile getirdi.

Bisikletin yaygınlaştırılması üzerine bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma kapsamında üniversiteler, bisikletçiler derneği, federasyonlar ve belediyelerle müzakereler yapılıyor. 

Rakamlarla Kopenpag’daki bisikletli ulaşım

1970’deki araç sayısı: 351 bin 133

1970’deki bisiklet sayısı: 199 bin 71

2016’daki araç sayısı: 252 bin 600

2016’daki bisiklet sayısı 265 bin 700

*Kopenhag’da bir kişi günde ortalama 3 kilometre bisiklete biniyor.

*Danimarka’da 12 bin kilometreden fazla bisiklet ve şerit bulunuyor.

*Danimarka’da 11-15 yaş arası çocukların %49’u okula bisikletle gidiyor.

*Danimarka’da her 10 kişiden 9’u bir bisiklete sahip.

*Her 10 kişiden yalnızca 4’ü otomobil sahibi

Geçtiğimiz yıl Kopenhag’da ilk kez araba sayısı bisiklet sayısını geçmiş, Kopenhag Belediyesi 2025’e kadar ana arterlerdeki trafiğin yüzde 50’sini bisiklet geçişine uygun hâle getirmeyi planladığını açıklamıştı.

Bisiklete binmenin mutlulukla bir ilgisi olmalı!

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) bu yıl yayınladığı 5. Dünya Mutluluk Raporu’na göre Norveç’ten sonra Danimarka dünyanın en mutlu ülkesi olarak belirlendi. 155 ülkenin yer aldığı raporda Türkiye ise 69’uncu sırada bulunuyor.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.