Manşet

‘Bisiklet hobi değildir’

Haber: Hatice Kurt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (IBB) dün düzenlediği Bisiklet Çalıştayı’nda, bisiklet kültürünün yaygınlaşmasının önündeki engeller ve bisikletçilerin sorunları konuşuldu. Belediye’nin  Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde düzenlenen çalıştayda, “İstanbul Bisiklet Master Planı” ve “Bisiklet Yolları Tasarım Rehberi” konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirildi; kent içi toplu taşıma sistemi, entegre bisiklet yolu ağı ve altyapıları ile ilgili sorun ve öneriler masaya yatırıldı.

Konu ile ilgili uzmanlar kurumlar, vatandaşlar, STK ve üniversitelerden temsilciler, dernekler, firmalar ve bisiklet kullanıcılarının görüş ve önerilerinin alındığı çalıştayın ardından bir yol haritası oluşturulacak.

Pedal çeviren İstanbul

Bisiklet Çalıştayı, İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan’ın açılış konuşmasıyla başladı. ‘Bisiklet Şefliği’ adıyla, sadece bisiklet konusunda çalışan bir birim oluşturduklarını söyleyen Cihan, ulaşım sorunlarını aşmanın yolunun yaya-bisiklet-toplu taşımadan geçtiğine dikkat çekti. Cihan yatırım kararlarını bu yönde atmaya çalıştıklarını belirtti.

İBB Başkanlık Koordinatörü Ali Haydar Kahraman ise bisikletin Türkiye’de sadece hobi ve spor amaçlı bir aktivite olarak görülmesine karşın, dünyada ulaşım ve çevreyi korumak için kullanıldığına dikkat çekti. Kahraman, İstanbul’da 168 km bisiklet yolu olduğunu ancak bu yolların kullanım tabanlarının ancak 3 kilometre civarında bulunduğunu anlattı

Çalıştayda “Bisiklet Ana Planı Ve Bisiklet Yolları Tasarım Rehberi” sunumunu yapan mimar ve şehir planlayıcısı Caner Kılıç da hazırlanacak projenin bütüncül olması gerektiğini vurguladı. Kılıç şunları söyledi:

“Stratejik yaklaşımlar tanımlanmış, yurtiçi durum tespiti yapılmış, güzergahlar belirlenmiş, tasarı rehberi ve uygulama projeleri oluşturulmuş ve sosyal destek programlarıyla desteklenerek, yapılacaklarla ilgili bir raporlama yapılmıştır. Bisiklet, ülkemizde ulaşımın bir parçası olarak, maalesef hem fiziki altyapı ve yolların yetersiz düzenlemesi hem de sosyal altyapının yeterince oluşturulmaması nedeniyle beklediğimiz noktada değil. Bu çalışma kapsamında vizyonumuz, İstanbul’da bisiklet kültürünün geliştirildiği, ulaşımda yaygınlaştığı ve temiz bir çevre için pedal çeviren İstanbul’dur.”

Çalıştayda, katılımcılar, “Bisiklet yollarındaki fiziksel sorunlar,  Bisiklet yolu projelerinin uygulama sorunları, Bisiklet kültürü, Paylaşımlı bisiklet yolları,  Bisiklet park elemanları ve yer seçimleri konu başlıklarında tartıştı; sorulan şu sorulara cevap arandı:

İstanbul’da bisiklet ulaşımında karşılaşılan engeller nelerdir? Toplu ulaşım modları ile bisiklet entegrasyonu nasıl sağlanmalı? Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için ne tür kampanyalar gerçekleştirilmeli? Bisiklet farkındalığını nasıl oluşturabiliriz? Bisiklet yolları yönetmeliği hakkındaki görüş ve önerileriniz nelerdir? Bisiklet ana planı / Bisiklet yolları tasarım rehberi ile ilgili görüş ve önerileriniz nelerdir? Paylaşımlı Bisiklet (İSBIKE) İstasyonları’nın yer seçimleri hakkında görüş ve önerileriniz nelerdir?

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete