ManşetUlaşım

Bisiklet Cumhuriyeti Ula’nın belediye logosu bile iki tekerli

0
Ali Gökçe

Muğla’nın 5.600 nüfuslu ilçesi Ula’da 7’den 70’e herkes ama özellikle yaşlılar bisiklete biniyor. İlçe bisikletle öyle özdeşleşmiş ki belediyenin logosunda bile bisiklet var.

Al Jazeera’dan Ahmet Sivaslı ve Güray Ervin’in video haberine göre Ula’da her evde ortalama 4 bisiklet var.

5600 nüfuslu Ula’da 5000’den fazla bisiklet var ve 4000 kişiden fazlası 50 yaş üstü. Yaşlılar, Ula’daki insanların çok yaşamasında bisikletin de faydası olduğuna inanılıyor.

Ali Gökçe

Ali Gökçe

Doğduğundan beri Ula’da yaşayan 84 yaşındaki Ali Gökçe‘nin bisikleti ise 45 yıllık. Bisikletini hiç değiştirmediğini söyleyen Gökçe, sabah kalktığında kahveye bisikletle gidiyor, daha sonra arı kovanlarına bakmak çin yola koyuluyor ve uzun bir mesafe katediyor. arkadaşlarıyla sohbet etmeye Çarşı’ya uğramasının ardından da bisikletle eve dönüyor.

“Buranın havası gibi hava yok. İstanbul pis havanın içerisi. Katta yaşıyor adam. Ama burada öyle mi? Git dağa, her yer orman. Gez gel. Ot kaz. Ot ye. Hepsini ye” diyen Ali Gökçe’ye göre Ula’da yaşama süresinin uzun olmasında bisikletle beraber ilçenin temiz havası da önemli.

7Ula Belediye Başkanı Ümit Karaarslan‘ın ise evinde tam 6 bisiklet var. Torunlarından çocuklarına kadar herkesin bisiklete bindiğini söyleyen Karaarslan “Yaş ortalaması gerçekten yüksektir. 5.600 nüfusun 4.000’i 50 yaş üzeri. Yani ilginç bir durum. Çok yaşlı bir nüfusumuz var. Hareketli bir yaşam önemli artı hava kirliliği mümkün olduğu kadar az” ifadesini kullanıyor.

Ümit Karaarslan da bir dönem bisikletle işe gidip gelmiş. Fakat evinin merkezden biraz daha uzağa taşınmasından dolayı motora terfi etmiş. Ama kısa mesafelerde o da mutlaka vatandaşlar gibi bisikleti tercih ediyor. Belediyenin logosunda bile bisiklet var.

Ula'da tek bisiklet tamircisi'Aynalı Berber'in tamircisi Necati Soy

Ula’da tek bisiklet tamircisi ‘Aynalı Berber’in tamircisi Necati Soy

5000’den fazla bisikletin bulunduğu Ula’da tek bisiklet tamircisi var. Herkes burayı ‘Aynalı Berber‘ olarak biliyor. Necati Soy‘un dedesi eskiden hem berberlik yapar da hem de bisikletleri tamir edermiş. Daha sonra burası tamirci dükkanına dönüşmüş. Dede, baba ve torun hep bisiklet tamircisi.

Ula’da ilçe merkezindeki kahvelere oturduğunuzda bisikletin burası için ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. Trafikte çok nadir gördüğümüz bisikletler burada başrolde. Trafiğe onlar yön veriyor, geçiş üstünlüğü onlarda, burada korkması gereken bisikletler değil otomobiller.

 

(AlJazeera)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.