DünyaManşet

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri, “YPG’ye saldırıları durdurun!”

0

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMKG), Rusya’nın isteği üzerine Türkiye’nin Suriye’deki YPG mevzilerini vurmasını kapalı oturumda görüştü. Oturum sonrası Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Rafael Ramirez Carreno, “Tüm BMGK üyeleri, Türkiye’den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı” açıklamasını yaptı.Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Çevik ise, ”Üyelerin 15’i birden Konsey’in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almadı” dedi.

5

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya’nın çağrısıyla dün akşam yapılan kapalı oturumda, Türkiye’nin PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin askeri kanadı YPG’ye karşı başlattığı top atışı konusunu görüştü. Konsey üyeleri, Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik top atışından endişe duyulduğu konusunda ortak görüşe vardı.

Toplantının ardından BMGK şubat ayı dönem başkanı olan Venezuela’nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söyledi.  Suriye’nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, “Tüm BMGK üyeleri, Türkiye’den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı” dedi.

Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını yönündeki sorusu üzerine Carreno, “Evet” dedi, “Değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir” yanıtını verdi.

Suriye’nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, “Tüm BMGK üyeleri, Türkiye’den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı” dedi.

“BM’nin Türkiye ile ilgili aldığı bir karar yok”

Konseyin halen Münih’teki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydeden Carreno, ateşkes konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Carreno, “Rusya’nın Halep ve İdlib’teki hastane ve okullara yönelik saldırılarını görüştünüz mü?” şeklindeki bir soruya ise “Evet görüştük ancak Güvenlik Konseyi bu konuda bir görüş birliğine varmadı. Çünkü çok farklı kaynaklardan bilgiler var. Herkes sağlık kuruluşlarına saldırılardan endişeli” yanıtını verdi.

Carreno’nun basın toplantısında yaptığı açıklamaları değerlendiren Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise Konsey’in Türkiye ile ilgili bir karar almadığnı vurgularken, “Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri 15’i birden Konsey’in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almamış vaziyette” dedi.

 

(Al Jazeera)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.