Birleşik Krallık’tan plastik ithalatına karşı toplanan imzalar Boris Johnson’a teslim edildi

Greenpeace Türkiye, plastik atık ithalatına karşı topladığı 76.000 imzayı Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'un resmi konutuna teslim etti.

Greenpeace Türkiye‘nin, 2019 yılında başlattığı “Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın” talebini destekleyen yüzbinlerce kişinin imzası, Londra‘da Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson‘a teslim edildi. 

Kampanya ile kamuoyunda önemli bir farkındalık oluşmuş ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2021’de plastik atık ithalatına kısıtlama getirmesinde önemli bir rol oynamıştı. Bu kısıtlamayla Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye gönderilen plastik atık miktarı bir süreliğine azaldı, ancak konunun siyasi gündemden düşmesi sonrasında bu yıl tekrar yükselmeye başladı.

Birleşik Krallık, son 3 yılda Türkiye’ye tam 486.000 ton plastik atık gönderdi. Bu atıkların çoğu Adana’da doğaya terk edildi ve yakıldı. 

Greenpeace Türkiye tarafından hazırlanan son raporda, bu ülkenin plastik atıklarının gönderildiği Adana’daki beş döküm alanının tamamının tehlikeli kimyasallarla kirlenmiş olduğu ve bir sahada topraktaki toksisite seviyesinin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviye olduğu ortaya kondu.

Bu adaletsizliğe karşı başlatılan kampanyayaTürkiye’nin dört bir yanından on binlerce destekçi imza verdi. İmzalar Başbakan Johnson’un resmi konutuna bugün teslim edildi.

Greenpeace İngiltere Proje Sorumlusu Maja Darlington konuyla ilgili şunları söyledi:

Tehlikeli plastik atıklarımızı diğer ülkelere atmaya devam etmemiz utanç verici. Bugün, Türkiye halkı, onbinlerce imzayla Boris Johnson’a bunun kabul edilemez olduğunu söylüyor. Türkiye’deki dostlarımızla birlikte, hükümetimizi bu utanç verici uygulamaya derhal son vermeye, atık ihracatını yasaklamaya ve plastik atıklarımızın sorumluluğunu üstlenmeye çağırıyoruz.”

2 Mart Salı günü, Birleşik Krallık Parlamentosu’nda konuşan Greenpeace Akdeniz Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş da şu konulara dikkati çekmişti:

Türkiye ne İngiltere’nin ne de Avrupa’nın çöplüğüdür. Greenpeace Türkiye olarak Şubat 2022’de yayınladığımız Atık Oyunları raporu ile topraklarımızın kirletilmemiş toprağa kıyasla 400.000 kat kirlendiğine şahit olduk. Tüm bu atık akışının durması için daha ne kadar hayvan, canlı ve  insanın etkilenmesi gerekiyor?

İngiltere hükümeti acilen kendi atığını kendi sınırları içerisinde baş etmeyi öğrenmeli ve atık ihracatını yasaklamalı. Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da araştırma sonuçlarıyla gözler önüne serdiğimiz bu konuda sıfır atık ithalat planını zaman kaybetmeden devreye sokmalı.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR