EkolojiManşetTarım-Gıda

Birleşik Krallık’taki neredeyse tüm portakal ve üzümlerde ‘pestisit kokteyli’ var

0
Fotoğraf: Shutterstock

Alışveriş sepetlerimizdeki en kirli meyve ve sebzeleri araştıran Birleşik Krallık merkezli bir çalışmaya göre hemen hemen tüm üzüm ve portakallar “pestisit kokteyli” içeriyor.

Pestisit Eylem Ağı (PAN) tarafından yapılan analiz, en kirli 12 üründe 122 farklı pestisit tespit etti. Bunların çoğunluğu da insan sağlığına zararlı. Yaklaşık yüzde 61’i Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sağlığa ve çevreye en zararlı maddeleri belirlemek için kullanılan bir kavram olan yüksek derecede tehlikeli pestisitler (HHP) kategorisinde.

Yarısı kanserle bağlantılı

Meyvelerin içerdiği pestisit listesinde kanserle bağlantılı 47, cinsel işlev ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olan 15 ve solunum sistemine zarar veren 17 pestisit türü yer alıyor.

Bulunan pestisitlerin dörtte birinin ise hormon sistemlerine müdahale edebilen ve doğum kusurları ve gelişim bozuklukları dahil bir dizi sağlık sorununa neden olabilen endokrin bozucu olduğundan şüpheleniliyor.

Kokteyl etkisi yaratabilir

Listedeki her meyve veya sebze en az iki pestisit içeriyor ancak bazılarında bu sayı 25’e kadar çıkabiliyor. Her birindeki pestisit seviyesinin tekil olarak yasal sınırlar içerisinde olduğunu belirten araştırmacılar, birden fazla kimyasalın kombinasyonunun insan sağlığına zarar verebilmesinden endişe ediyor.

The Guardian’ın haberine göre PAN’den Nick Mole, “Bu rakamlar, diyetlerimiz yoluyla her gün maruz kaldığımız çok çeşitli kimyasalları vurguluyor. Bir seferde yalnızca bir pestisit için güvenlik sınırları belirlenmeye devam ederken, kimyasalların bir araya gelerek kokteyl etkisi yaratabileceğine dair kanıtlar artıyor” dedi.

‘Yıkamak çözüm değil’

Pestisitlerin kullanımını azaltmak için kampanya yapmaktan başka bir çözüm olmadığını söyleyen PAN sözcüsü “İnsanların pestisitlerden kaçınmasının en iyi yolu organik satın almak. Tabii ki, Birleşik Krallık’ta neredeyse hiç kimse tamamen organik beslenmeyi mali olarak karşılayamaz. Bu yüzden de tüketicilerin hangi ürünlerden kaçmaya öncelik vermelerini göstermek için en kirli 12 ürünü yayınlıyoruz” dedi.

Yıkamanın bir fayda getirmeyeceğini de sözlerine ekleyen Mole, “Birçok modern pestisit bitki tarafından emilir ve dokuları boyunca dağılır….Sonuç olarak pestisit kalıntıları genellikle ürünün gövdesinde bulunur. Bu nedenler yüzeyi yıkamak onları ortadan kaldırmaz” dedi.

Güvenli olduğu algısı yanlış

“Tüketiciler, yiyeceklerinin sıkı testlerden geçtiğini ve Birleşik Krallık’ta satışa sunulan bir ürünün güvenli olması gerektiğini varsayıyor” ifadelerini kullanan Mole bunun gerçek olmadığını söyledi.

Mole, “Aslında hayatımızın her günü onlarca farklı pestisitten küçük miktarlarda tüketmenin insan sağlığına uzun vadeli etkileri konusunda çok sınırlı bir anlayışa sahibiz” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.