Eğitimİklim KriziManşet

Birleşik Krallık’ta üç üniversite daha fosil yakıt şirketlerine personel vermeyecek

0
Birleşik Krallık‘taki üç üniversite daha, fosil yakıt şirketlerinin kariyer hizmetleri aracılığıyla öğrenci almasını yasakladı.  

University of the Arts London, University of Bedfordshire ve Wrexham Glyndwr üniversiteleri ‘fosilsiz kariyer’ politikasını benimsediğini açıkladı. Söz konusu eğitim politikasını ilk kez geçen eylül Londra Üniversitesi Birkebeck Koleji başlatmıştı.

Guardian‘ın aktardığına göre, okulların bu eğilimi bu  ülkede düzinelerce üniversitede faaliyet gösteren ve öğrencilerce yönetilen People & Planet grubunun desteklediği bir kampanya sayesinde güçleniyor. Grup, üniversitelerin “gezegeni yok etmekten en çok sorumlu olan şirketleri desteklediğini”, iklim krizinin ise “çoğu öğrencinin hayatını belirleyen sorun” olduğunu söylüyor.  Kampanya, akademisyenleri ve destek personelini temsil eden Ulusal Öğrenci Birliği ve Üniversiteler ve Kolej Birliği tarafından da destekleniyor.

Wrexham Glyndwr Üniversitesi’nde (WGU) operasyonlar yöneticisi Lynda Powell, “Bu yaklaşım, gelecek nesilleri anlamlı kariyer kararları vermeleri için destekliyor. Biz de gelecek için sürdürülebilir bir iş gücünün gelişimini destekliyoruz” dedi. WGU’nun eğitim politikasında da “sosyal adalet ve iklim adaleti konusundaki sorumluluklarını ciddiye aldıkları ve daha adil ve sürdürülebilir bir dünya için temel engeller olarak gördükleri bazı sektörler olduğu” belirtiliyor.

Fosil yakıtçılar kariyer fuarlarına alınmıyor

Londra Sanat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof David Mba, okullarının iklim adaleti taahhüdü ve sosyal amacı doğrultusunda, fosil yakıt, madencilik, silah veya tütün endüstrilerindeki şirketlerle çalışmadığını belirtirken, Bedfordshire politikası fosil yakıt şirketlerinin kariyer fuarları ve işe yerleştirmeler dahil tüm faaliyetlerin dışında tutulduğunu vurguluyor.

Üç üniversitenin de iklim liderliği için tanınması gerektiğini söyleyen People & Planet’ten J Clarke “Üniversitelerimizin, bizi ilk önce en az sorumlu olanlara zarar veren bir iklim krizine daha da derinden sürükleyen endüstrilerin değil, iklim adaletinin yanında yer aldıklarını sözlerle değil, eylemlerle göstermeleri hayati önem taşıyor” diye konuştu.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.