DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Birleşik Krallık’ta Pfizer-BioNTech aşısı olan iki kişide alerjik reaksiyon saptandı

0

Birleşik Krallık‘ta Pfizer/BioNTech‘in yakın zamanda onaylanan koronavirüs aşısı ile aşılanan iki kişi, ciddi alerjik reaksiyonlar sebebiyle tedaviye alındı.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti‘nde (NHS) görevli iki personelin ilk aşıları olduktan sonra geçen salı günü “anafilaktoid reaksiyon” geliştirdiği bildirildi. NHS, ikisinin de ciddi reaksiyonları olduğunu, ancak tedaviden sonra iyileştiğini söyledi.

Adrenalin ilacı almışlardı

İngiliz basınına göre, iki kişinin de alerjik geçmişi vardı ve ikisi de geçmişte EpiPens adı verilen bir adrenalin almıştı.

Ülkenin İlaçlar ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), ilaçlara, yiyeceklere veya aşılara karşı “önemli” alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerin aşılanmasına karşı derhal önlem tavsiyesi yayınladı. Kurum ayrıca aşıların yalnızca resüsitasyon ekipmanı olan tesislerde yapılması gerektiğini açıkladı.

‘Alerjik geçmişi olanlar olmamalı’

NHS ulusal tıbbi direktörü profesör Stephen Powis, “Dün önemli alerjik reaksiyon geçmişi olan iki kişi olumsuz tepki verdi. Her ikisi de iyileşiyor” dedi.  Powis, MHRA’nın önlem olarak, önemli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerin bu aşıyı almamalarını tavsiye ettiğini belirterek,  söz konusu tavsiyenin diğer yeni aşılar için de geçerli olduğunu kaydetti. 

Düzenleme dairesi başkanı Dr. June Raine de dün Parlamento komisyonuna rapor verirken aşıya verilen olumsuz tepkilere dikkat çekmişti. 

Aşı şirketleri: Araştırıyoruz

Pfizer/BioNTech, “her vakayı ve nedenlerini daha iyi anlamak için” araştırmacılarla birlikte çalıştıklarını söyledi. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu‘nda farmakoepidemiyoloji profesörü olan Stephen Evans ise halkın alarma geçirilmemesi gerektiğini belirterek,  Genel nüfus için bu, aşı yaptırma konusunda endişeli olmaları gerektiği anlamına gelmiyor” dedi. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.