Sayıma 96 milletvekili ve farklı okullardan 4 bin 180 sınıfın öğrencileri de katılıyor.
BBC‘ye konuşan Greenpeace aktivisti Chris Thorne, “Bu, İngiltere’de bugüne kadar yapılan en büyük sayım araştırması. Milyonlarca insan geri dönüşüm için üzerine düşeni yapıyor ama plastik atıklarımızın nereye gittiğini gerçekten bilmiyoruz” dedi.
Everyday Plastic’in kurucusu Daniel Webb, 2017 yılı boyunca çöpe attığı plastik atıkları saymış ve 40 çöp poşetini atıkla doldurduğunu tespit etmişti. Webb “Bu deneyim, soruna nasıl yaklaştığımı değiştirerek hayatımda bir dönüm noktası oldu. Sonra düşündüm, ya diğer insanlar da bu deneyi yapsaydı?” diye konuştu.
Nasıl yapılıyor?
Sayıma katılanların evlerine kullandıkları plastiklerin nasıl sayılacağını açıklayan ve plastik atıklarını 19 kategoriye ayırmalarını sağlayan bir paket gönderiliyor. Katılımcılar bir hafta boyunca plastik atıklarını çöp kutusuna veya geri dönüşüme atmak yerine ayrı topluyor. Ardından sayım yapılıyor.
Sayım tamamlandıktan sonra veriler Everyday Plastic ve Greenpeace’e geri gönderilecek ve analiz edilecek.
2020 yılı içinde hanelerde geri dönüşüm hedefini tutturamadığını açıklayan hükümet, plastik atıkları azaltmak için depozito iade sistemi gibi önlemleri uygulamaya koymayı planlıyor. Ülkenin ulusal istatistiklerine göre hanelerin geri dönüşüm oranı 2020’de yüzde 44’e düştü. 2019’da bu oran yüzde 45’ti.
Geri dönüşüm sisteminde de önemli sorunlar bulunuyor. Geri dönüşüm için ayrılan atıkların bir bölümü çöp döküm sahalarına gönderiliyor; bir bölümü yakılıyor; diğer bölümüyse yurt dışına gönderiliyor.
2020’de tonlarca plastik atığın bu ülkeden Türkiye‘ye gönderildiği tespit edilmişti. 2021’de de Türkiye’nin ithal ettiği atıkların yaklaşık yüzde 18’i Birleşik Krallık’tan gönderildi. Ticaret Bilgi Sistemi verilerine göre 2021’de ihraç edilen tüm plastik atıkların yüzde 23’ü, yani 123 bin 39 ton plastik atık Türkiye’ye ihraç edildi.