Birleşik Krallık’ta onbinlerce kişi plastik atıklarını sayacak

Greenpeace ve Everyday Plastic'in öncülüğünde başlatılan büyük plastik sayımında onbinlerce kişi bir haftada ne kadar plastik atık çıkardığını tespit edecek.
Birleşik Krallık‘ta, çevre örgütleri öncülüğünde on binlerce kişi bir haftada ne kadar plastik tükettiğini saymaya başladı. Greenpeace ve Everyday Plastic‘in öncülüğünde başlatılan büyük plastik sayımına 151 bin kişi katılacak.

Sayıma 96 milletvekili ve farklı okullardan 4 bin 180 sınıfın öğrencileri de katılıyor.

BBC‘ye konuşan Greenpeace aktivisti Chris Thorne, “Bu, İngiltere’de bugüne kadar yapılan en büyük sayım araştırması. Milyonlarca insan geri dönüşüm için üzerine düşeni yapıyor ama plastik atıklarımızın nereye gittiğini gerçekten bilmiyoruz” dedi.

Everyday Plastic’in kurucusu Daniel Webb, 2017 yılı boyunca çöpe attığı plastik atıkları saymış ve 40 çöp poşetini atıkla doldurduğunu tespit etmişti.  Webb “Bu deneyim, soruna nasıl yaklaştığımı değiştirerek hayatımda bir dönüm noktası oldu. Sonra düşündüm, ya diğer insanlar da bu deneyi yapsaydı?” diye konuştu.

Nasıl yapılıyor?

Sayıma katılanların evlerine kullandıkları plastiklerin nasıl sayılacağını açıklayan ve plastik atıklarını 19 kategoriye ayırmalarını sağlayan bir paket gönderiliyor. Katılımcılar bir hafta boyunca plastik atıklarını çöp kutusuna veya geri dönüşüme atmak yerine ayrı topluyor. Ardından sayım yapılıyor.

Sayım tamamlandıktan sonra veriler Everyday Plastic ve Greenpeace’e geri gönderilecek ve analiz edilecek.

2020 yılı içinde hanelerde geri dönüşüm hedefini tutturamadığını açıklayan hükümet, plastik atıkları azaltmak için depozito iade sistemi gibi önlemleri uygulamaya koymayı planlıyor. Ülkenin ulusal istatistiklerine göre hanelerin geri dönüşüm oranı 2020’de yüzde 44’e düştü. 2019’da bu oran yüzde 45’ti.

Geri dönüşüm sisteminde de önemli sorunlar  bulunuyor. Geri dönüşüm için ayrılan atıkların bir bölümü çöp döküm sahalarına gönderiliyor; bir bölümü yakılıyor; diğer bölümüyse yurt dışına gönderiliyor.

2020’de tonlarca plastik atığın bu ülkeden Türkiye‘ye gönderildiği tespit edilmişti. 2021’de de Türkiye’nin ithal ettiği atıkların yaklaşık yüzde 18’i Birleşik Krallık’tan gönderildi. Ticaret Bilgi Sistemi verilerine göre 2021’de  ihraç edilen tüm plastik atıkların yüzde 23’ü, yani 123 bin 39 ton plastik atık Türkiye’ye ihraç edildi.  

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR