DünyaManşet

Birleşik Krallık’ta Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve başbakan Liz Truss

0

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni lideri seçildi. Truss yarın Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin yeni başbakanı olacak.

Başbakan Boris Johnson‘ın istifası sonrası Muhafazakar Parti’de liderlik yarışı partinin meclis grubundaki oylamalarla başlamış, bu oylamalarının sonuncusunda eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Liz Truss ilk iki sırada yer almıştı.  Muhafazakar Parti’nin yeni liderini, dolayısıyla da İngiltere’nin yeni başbakanını partinin üyeleri seçti.

Seçimde partinin 172 bin 438 üyesi oy kullandı. Oyların 81 bin 326’sını Liz Truss, 60 bin 399’unu Sunak aldı. 654 oy geçersiz sayılırken, seçime katılım oranı yüzde 82,6 oldu.

İlk gündem maddesi enerji krizi

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin kazandığı son genel seçim 12 Aralık 2019’da yapılmıştı.

Liz Truss’ın başbakan olarak erken seçime gitme zorunluluğu bulunmuyor.  Truss’ı yeni görevinde bekleyen ilk zorluk enerji kriziyle mücadele olacak.  Truss seçimden hemen önce BBC‘ye yaptığı açıklamada, başbakan olması halinde bir hafta içinde enerji krizine çözüm bulmaya yönelik bir planı kamuoyuna açıklama sözü vermiş; halkın “enerji faturalarını ödeyebilmesine yardımcı olmak için derhal harekete geçeceğini” söylemişti.  Enerji faturalarının dondurulmasının da seçenekler arasında olduğu bildiriliyor.

Liz Truss, Margareth Thatcher ve Theresa May‘den sonra ülkenin üçüncü kadın başbakanı oldu.

Johnson’ın istifa kararı sonrasında Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık yarışında öne çıkan isimlerden biri olan Truss’ın milletvekilleriyle yaptığı özel görüşmelerde sığınmacıları Türkiye’ye gönderme planını gündeme getirdiği 16 Temmuz’da ortaya çıkmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.