Dünya

Birleşik Krallık’ta ilk koronavirüs aşısı 90 yaşındaki bir kadına uygulandı

Birleşik Krallık, koronavirüse karşı tamamen test edilmiş aşıyı kullanarak kitlesel aşılama kampanyasına başlayan ilk ülke oldu.

Salı sabahı erken saatlerde, eski bir kuyumcu asistanı olan 90 yaşındaki Margaret Keenan,  Pfizer-BioNTech aşısını oldu ve bu aşıyı olan ilk kişi olarak tarihe geçti.

‘Kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum’

Keenan, ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi dört gözle beklediğini söyleyerek aşı sonrası şu açıklamaları yaptı:

Covid-19’a karşı aşılanan ilk kişi olduğum için kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum. Bu, yılın büyük bölümünde tek başıma kaldıktan sonra nihayet yeni yılda ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirmeyi dört gözle bekleyebileceğim anlamına geliyor.”

Margaret Keenan aşı konusunda tereddütlü olan insanlara da ’90 yaşımda yaptırıyorsam siz de yaptırabilirsiniz.’ dedi.

Aşının İngiltere yolculuğu

Birleşik Krallık hükümeti, 800 bin doz aşı alındığını açıkladı. Aşılar, geçtiğimiz günlerde Belçika’daki bir üretim tesisinden ülkedeki devlet depolarına ve oradan da hastanelere nakledildi.

Aşıların hastanelerle, belirlenen aşı merkezlerine teslimatı başladı. Aşıyı ilk vurulacaklar doktorlar, hemşireler, 80 yaş üzerindeki bazı kişiler ve huzurevi çalışanları olacak.

Koronavirüs aşı programındaki kişiler ilk gün aşılarını vurulduktan sonra 12 gün içinde vücutları bağışıklık kazanmaya başlıyor. 21. günde aşının ikinci dozu vuruluyor. 28. günde ise kişi koronavirüse karşı tam bağışıklık kazanıyor.