Birleşik Krallık’ın AB ile bağları resmen son buldu

2016 yılındaki referandumdan çıkan Brexit kararı 2021'in ilk dakikalarında hayata geçti. Birleşik Krallık artık Avrupa Gümrük Birliği ve tek pazar sisteminin dışında.
İngiltere, İskoçya ve Galler’den oluşan Birleşik Krallık‘ın (UK) Avrupa Birliği (AB) ile birlik üyeliğine dayanan bağları, Brexit sürecinin başlamasından bir yıl sonra, fiilen sona erdi.
 
2021’e girilen gece yarısı,  27 ülkeli AB ile UK arasında, ticari, hukuki ve güvenliğe ilişkin konularda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.
 
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Başbakan Boris Johnson ile AB yetkilileri, ticaret anlaşmasında son anda vardıkları uzlaşmayla, ekonomik olarak birçok kesimi zorlayacak vergileri devre dışı bırakmıştı. Ancak bu anlaşmaya rağmen yeni dönemde seyahat, göç, ticaret, güvenlik ve çalışma yasalarına yönelik birçok ciddi değişiklik gerçekleşecek.
 

Neler değişti?

Gece yarısı devreye giren değişiklikler şöyle: 
 
  • Birleşik Krallık ile AB arasındaki serbest dolaşım hakkı sona erecek. Bunun yerine UK’nin “puan bazlı” göçmenlik yasaları yürürlüğe girdi.
  • UK’de yerleşik kişilerin Avrupa Birliği’nde 90 günden fazla süre kalmak için vize almaları gerekecek.
  • Gümrükten muaf (duty-free) alışveriş geri dönüyor. Avrupa’dan  geri dönenlerin 42 litre bira, 18 litre şarap, dört litre damıtılmış içki ve 200 sigaraya kadar vergisiz alışveriş yapma hakkı olacak.
  • Birleşik Krallık’ta yerleşmek isteyen AB vatandaşları da (İrlanda Cumhuriyeti’ndekiler hariç) herkese uygulanan puan bazlı göçmenlik düzenlemesine tabi tutulacak.
  • İngiliz polisinin AB’nin suç, parmak izi ve aranan kişiler veritabanlarına anlık erişimi olmayacak.
  • İngiltere, İskoçya ve Galler’deki tüccarların AB ile iş yaparken daha fazla belge hazırlaması gerekecek.

Birleşik Krallık’ın geri kalanından farklı olarak Kuzey İrlanda, AB yasalarından bazılarını sürdürecek. Bunun nedeni Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki “görünmez” sınırın varlığını sürdürecek olması.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR