İklim KriziManşet

Birleşik Krallık’a uyarı: Kömür yerine odun yakmak iklim hedeflerine ulaştırmaz

0

Birleşmiş Milletler iklim danışma organının eski başkan yardımcısı, Birleşik Krallık hükümetini enerji elde etmek için odun yakılmasıyla ilgili politikalarını gözden geçirmeye davet etti.

Belçika‘daki Université Catholique de Louvain‘de Çevre Bilimleri Profesörü olan Jean Pascal van Ypersele, Sky News’e yaptığı açıklamada hükümetin sektöre verdiği sübvansiyonların Paris İklim Anlaşması’nın hedefleriyle “çelişkili” olduğunu belirtti.

İşletme, Enerji ve Sanayi Stratejisi Departmanı sübvansiyonların yalnızca katı sürdürülebilirlik kriterlerine uyan biyokütleye verildiğini ve biyokütlenin Ulusal Şebekenin “değerli” bir parçası olduğunu söylüyor.

‘Odun yakılması karbon borcu yaratıyor’

Ağaçlar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin ve karbonu emmenin doğal bir yolu. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) eski başkan yardımcısı van Yperselei, odun paletlerinin yakılmasının bir karbon borcu yarattığını ifade etti.

Açıklamasında, “Gelecekteki odunların gelecekte karbondioksit emeceğini umarak karbondioksiti serbest bırakıyoruz. Ancak bu çok güçlü bir varsayım. Emisyonları azaltmak istiyorsanız odun yakmak pek bir anlam ifade etmiyor” dedi.

Yenilenebilir enerji olarak sınıflandırılıyor

Birleşik Krallık şu an itibariyle dünyanın en büyük odun peleti ihracatçısı. Son yıllarda kömürden uzaklaşmak için enerji üretiminde biyokütle yakmaya doğru bir geçiş oldu.  Geçtiğimiz yıl biyokütleden elde edilen enerji Ulusal Şebeke’nin yüzde altısını sağladı.

Yenilenebilir enerji sınıfında değerlendirildiği için sektöre 2027 yılına kadar çok sayıda sübvansiyon taahhüdünde bulunuldu.

‘Hedeflerle çelişkili’

Düşünce kuruluşu Ember‘ın paylaştığı verilere göre, Birleşik Krallık’taki iki elektrik santrali 1 milyar sterlin üzerinde sübvansiyon aldı ve toplamda 300 milyon sterlin üzerinde karbon vergisi ödemekten muaf tutuldu.

van Ypersele “İklim ve çevre için olumsuz sonuçları olan bir faaliyeti sübvanse etmek, Paris Anlaşması’nın hedefleri ve Glasgow’da gerçekleşecek olan konferansın (COP26) hedefleriyle tamamen çelişmektedir” ifadelerini kullandı.

500 bilim insanından çağrı

Jean Pascal van Ypersele’in de arasında bulunduğu önde gelen 500 bilim insanı dünya liderlerine bir mektup kaleme alarak biyokütlenin karbon nötr olarak sınıflandırılmaması için çağrıda bulundu. Mektupta şu ifadeler kullanıldı:

Enerji üretmek için fosil yakıtları yakmaktan ağaçları yakmaya geçerek hem iklim hedeflerini hem de dünyanın biyolojik çeşitliliğini zayıflatmamanızı tavsiye ediyoruz … Gelecekteki net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için hükümetinizin ormanları koruması, eski haline getirmek için çalışması ve onları yakmaması gerekir.”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.