EkonomiManşetTürkiye

Birleşik Krallık ve Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

0

1 Ocak tarihinden itibaren Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkacak olan ve AB üyesiyken taraf olduğu ticaret anlaşmalarını, AB’den bağımsız bir devlet olarak yenileyen Birleşik Krallık, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, anlaşmaya ilişkin “Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz.” dedi.

‘Ticaretimiz daha da gelişecek’

Bakan Ruhsar Pekcan, yapılan bu anlaşmanın önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretin gelişiminin en büyük teminatı olacağını belirterek şunları söyledi:

STA ile Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacak. Ticaretimiz inanıyorum daha da gelişecek. Gümrük Birliği’nin 25 yılda getirdiği kazanımları korurken, ilişkilerimizi daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz. Bugün iş insanlarımızın beklentilerini karşılamanın ve onlara verdiğimiz sözü yerine getirmenin memnuniyetini yaşıyoruz. İş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler.”

1 Ocak tarihinden itibaren geçerli

Pekcan, anlaşmanın tüm sanayi ve tarım ürünlerini içerdiğini vurguladı ve 1 Ocak itibariyle devreye gireceğini kaydetti:

Anlaşma 1 Ocak 2021 tarihinde devreye girecek ve hiçbir süre kaybımız olmayacak. Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık’a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk an itibarıyla ortadan kalkmıştır.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.