DünyaManşet

Birleşik Krallık ve AB, Brexit sonrası ticaret ilişkileri için anlaşmaya vardı

0

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağlandı. Anlaşma, Başbakan Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasındaki uzun ve zorlu görüşmelerin sonunda geldi.

Uzlaşı sağlanamasaydı, Birleşik Krallık 1 Ocak 2021 itibariyle herhangi bir anlaşma olmadan AB’den ayrılacaktı.

‘Kanada tipi serbest ticaret anlaşması’

Henüz anlaşmanın çatısı ve detayları açıklanmazken Johnson düzenlediği basın toplantısında “kapsamlı Kanada tipi bir serbest ticaret anlaşması” yapıldığını aktardı.

Johnson, “Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık yaptığımız suların kontrolünü geri kazandık. Bugüne dek AB ile sıfır gümrük vergisi ve sıfır kotaya dayanarak varılan ilk serbest ticaret anlaşmasını biz imzaladık” ifadesini kullandı.

‘668 milyar sterlin değerinde’

Anlaşmanın her iki tarafın da imza attığı bugüne kadarki en büyük ikili ticaret anlaşması olduğunu belirten Johnson “2019 itibarıyla 668 milyar sterlin değerinde ticareti kapsamaktadır” dedi.

Johnson sözlerine, “Anlaşma aynı zamanda artık AB’nin uydusu olmadığımızı, AB kurallarına bağlı olmadığımızı, Avrupa Adalet Divanı’nın rolünün olmadığını ve egemenliğe geri dönme konusundaki tüm kilit kırmızı çizgilerimizin yerine getirildiğini garanti ediyor. 1 Ocak 2021’de tam siyasi ve ekonomik bağımsızlığa sahip olacağımız anlamına geliyor” cümleleriyle devam etti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre anlaşmanın Birleşik Krallık parlamentosunda 30 Aralık’ta oylaması bekleniyor. Milletvekilleriyle henüz paylaşılmayan anlaşma için ana muhalefetteki İşçi Partisi de destek vereceğini açıkladı.

Von der Leyen: Omuz omuza hareket edeceğiz

Von der Leyen, anlaşmanın imzalanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında “Ticarette AB kurallarına saygı gösterileceğini” söyledi ve adil rekabet hakkı engellenirse başvurulacak etkili araçlar üzerinde de uzlaşıldığını belirtti. Von der Leyen konuşmasının devamında şunları söyledi:

İklim değişikliği, enerji, güvenlik ve ulaşım gibi iki tarafın da çıkarına olan meselelerle ilgili İngiltere ve AB işbirliği yapmaya devam edecek. Hâlâ birbirimizden ayrı yapabileceklerimizden daha fazlasını birlikte başarabiliriz. Tüm bu tartışmalar her zaman egemenlik üzerine oldu. Bugün kendimize dönüp 21. yüzyılda egemenliğin ne anlama geldiğini sormalıyız. Bugün egemenlik, gücümüzü birleştirmek ve büyük güçlerin yer aldığı dünyada birlikte konuşarak hareket etmektir. Kriz zamanı tek başımıza ayakta durmaya çalışmaktansa birbirimize destek olmaktır. AB de bunun pratikte nasıl işe yarayacağını göstermiştir. Biz, uzun zamandır müttefikiz. Birçok konuda ortak çıkarlarımız var. İngiltere ve AB omuz omuza hareket etmeye devam edecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.