Dünya

Birleşik Krallık petrol düzenleyicisine karşı açılan ‘sübvansiyon’ davası reddedildi

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, iklim aktivistleri tarafından ülkenin petrol ve gaz düzenleyicisi OGA‘ya karşı açılan davayı reddetti. Mahkeme, OGA’nın eylemlerinin fosil yakıt sektörüne bir tür yasa dışı sübvansiyon anlamına geldiği yönündeki iddiaları kabul edilemez buldu.

Reuters’ın aktardığına göre, karar, küresel ısınmayı kontrol altında tutmak için petrol ve gaz üretimini azaltmaya zorlamak üzere yasal başvuruları artıran aktivistleri hayal kırıklığına uğrattı.

Davada, aralarında eski bir petrol rafinerisi işçisinin de bulunduğu iklim aktivistleri, OGA’nın petrol ve gaz sahası geliştirme başvurularına ilişkin vergi öncesi değerlendirmesini hedef almış ve bazı yıllarda petrol ve gaz fiyatlarının düşük olması durumunda hükümetin vergi almak yerine üreticilere para iadesi yaptığını, böylece de usülsüz vergi kazancına yol açtığını belirtmişti.

Petrolcüler memnun

Davacılar, bunun, hem hükümetin İngiliz Kuzey Denizi’ndeki petrol ve gazın “ekonomik toparlanmayı en üst düzeye çıkarma” yönündeki uzun süredir devam eden politikasıyla, yani orada petrol ve gaz çıkarmanın ticari bir anlam ifade etmesi gerektiğiyle, hem de İngiltere’nin 2050 net sıfır emisyon hedefiyle çeliştiğini öne sürüyordu.

Yüksek Mahkeme yargıcı Sara Cockerill kararında,”ekonomik olarak geri kazanılabilir’ tanımının mantıksız olması nedeniyle stratejinin yasa dışı olduğu iddiasını reddettiğini” kaydetti.

Birleşik Krallık hazinesi, pandemi sırasında petrol ve gaz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle resmi verilere göre 2020/21’de petrol ve gaz üretiminden bir önceki yıla göre %71 düşüşle yaklaşık 248 milyon sterlin vergi kazancı elde etti.

“Kirleten Öder” kampanyacıları, 2016-17’de olduğu gibi petrol fiyatlarındaki düşüşün, hükümetin herhangi bir net gelirden yararlanmak yerine petrol üreticilerine 400 milyon sterlin iade ettiği anlamına geldiği vergi yıllarını hatırlattı.

Bir OGA sözcüsü kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi; “Hem enerji arzını güvence altına almak hem de net sıfıra geçişi desteklemek için petrol, gaz ve karbon depolama endüstrilerini düzenlemeye ve etkilemeye sıkı bir şekilde odaklanmaya devam ediyoruz” dedi.

OGA avukatı Kate Gallafent de aralık ayında mahkemeye petrol ve gaz çıkarmanın faydalarının vergi gelirlerinden çok daha büyük olduğunu söyleyerek enerji güvenliği ve istihdama işaret etmişti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete