DünyaManşet

Birleşik Krallık nükleer silah stoklarını artırma kararı aldı

0

Birleşik Krallık, uzun vadeli dış politika revizyonunun bir parçası olarak nükleer savaş başlığı stoklarının artırılması kararı aldı.

2010 yılında nükleer savaş başlıkları sayısını 180’e indirme kararı vermişti. Bu kararından dönüş yapan hükümet, sayıyı 260’a çıkaracağını duyurdu.

‘Rekabet sanatını yeniden öğreniyoruz’

Dış politika değerlendirmesi sonrası alınan kararlar kapsamında Birleşik Krallık, “dünyanın büyüme motoru” olarak adlandırdığı Hint-Pasifik bölgesine daha fazla odaklanacak. Aynı zamanda Çin‘e yönelik sert tutum da devam edecek.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Başbakan Boris Johnson, yeni stratejiyi milletvekillerine açıklarken Brexit sonrası İngiltere’nin “karşıt değerlere sahip ülkelerle rekabet sanatını yeniden öğrendiğini” ifade etti.

‘NATO’ya bağlıyız’

Brexit sonra Avrupa Birliği’nden bağımsız olarak yürütülecek dış politika konuları için yapılan değerlendirme ve revizyon sonrası konuşan Johnson, “İngiltere’nin NATO’ya ve Avrupa’nın barış ve güvenliğini sağlamaya değişmeyen şekilde bağlı olduğunu” söyledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer ise iktidardaki Muhafazakar Parti’yi “geri çekilme dönemini yönetmekle” suçladı ve son on yılda silahlı kuvvetlerin bütçesinden sürekli kesintiler yapılmasını eleştirdi.

Bir yıldan uzun sürede oluşturulan 100 sayfalık değerlendirme raporu, ülkenin 2030’a kadar benimseyeceği dış politika önceliklerini anlatıyor.

Rusya ‘en ciddi tehdit’ olarak tanımlandı

Rapor, ülkede nükleer savaş başlıklarının sayısının artırılmasının sebebini ise “2010’dan bu yana değişen güvenlik durumu” ile açıklıyor. Rusya’yı “en ciddi tehdit” olarak tanımlayan raporda şu ifadeler de yer alıyor:

  • 2030 itibarıyla bir terör örgütünün başarılı bir kimyasal, biyolojik ya da nükleer saldırısı yapması muhtemel
  • İngiltere terör saldırılarına karşı mücadeleyi geliştirmek üzere yeni bir terörle mücadele operasyon merkezi oluşturacak
  • Hükümet, bu on yılın sonunda İngiltere’nin “bilim ve teknoloji süper gücü olmasını” istiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.