İklim KriziManşet

Birleşik Krallık Büyükelçiliği kapılarını Türkiye’deki genç iklim aktivistlerine açtı

0

Birleşik Krallık Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, Ankara’daki Büyükelçilik binasında düzenlenen İklim için Gençlik (Youth4Climate) panelinde Türkiye’deki genç iklim aktivistleri ile bir araya geldi.

Daha önce de dünyanın birçok bölgesinden iklim aktivistleri Birleşik Krallık ve İtalya ortaklığında 28-30 Eylül tarihlerinde Milano’da geçekleştirilen “İklim için Gençlik” etkinliğinde buluşmuştu.

Türkiye’de düzenlenen panele Ankara’da yaşayan 17 yaşındaki iklim aktivisti Yiğit Ali Doğan, İstanbul’dan 14 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ve 18 yaşındaki iklim aktivisti Alara Civelek konuşmacı olarak katıldı.

‘Gençler bizleri daha iddialı olmaya zorluyor’

Panel, Sir Dominick Chilcott’un açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasına “Gençlerin daha iyi bir dünya ve daha iyi bir gelecek ortaya koyduğu talepler bizleri daha iddialı olmaya zorluyor” sözleriyle başlayan Büyükelçi, gençlerin iklim konusunda attığı adımların ilham verici olduğunu söyledi.

Kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı COP26’ya ev sahipliği yapacak Birleşik Krallık olarak temel hedeflerinin iklim eylemini güçlendirmek olduğunu belirten Chilcott, “Covid-19 salgınının patlak vermesiyle düşük emisyonlu ve iklim dirençli bir iyileşme önemli hale geldi” dedi.

‘Dört temel hedefimiz var’

COP26’da daha dengeli bir iklim müzakeresi gerçekleştirmek için dört temel alana odaklandıklarını ifade eden Birleşik Krallık Büyükelçisi şunları aktardı:

“İlk odağımız sera gazı emisyonlarının azaltılması. Küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlı tutmak çok önemli, ve mevcut taahhütler bunun için yeterli değil. İkinci hedefimiz iklim değişikliğine uyum. Üçüncüsü iklim finansmanı. Yeşil dönüşüm için 100 milyar dolar iklim fonu hedefini yakalamamız şart. Dördüncüsü ise işbirliğinin güçlendirilmesi. İklim krizi topyekûn bir seferberlik gerektiyor. Biz de kapsayıcılık ilkesi ile hareket ediyoruz.”

Küresel Gençlik Mektubu’na çağrı

British Council tarafından yayımlanan COP26’yakatılacak liderlere hitap eden ve dünyanın çeşitli yerlerinden gençlerin bir eylem çağrısı olan Küresel Gençlik Mektubu‘nu hatırlatan Chilcott, herkesi bu mektubun imzacısı olmaya çağırdı.

Birleşik Krallık Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi tarafından finanse edilen ve liderlik niteliklerine sahip yabancı öğrencilerin Birleşik Krallık’taki üniversitelerde öğrenim görmelerini sağlayan uluslararası bir burs olan Chevening Bursu hakkında bilgi veren Büyükelçi, burs programına 2 Kasım’a kadar başvurulabileceğini belirtti.

Büyükelçinin konuşmasının ardından İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Massimo Gaiani ve Türkiye İklim Değişikliği Baş Müzakerecesi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın video mesajları dinletildi.

‘Değişime kendimden başladım’

Etkinliğin panel kısmında genç aktivistlere soruları Chevening Bursu’ndan faydalanmış Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa Birliği Uzmanı Harun Eroğlu, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nde uzman Gökçe Yörükoğlu ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu’nda proje koordinatörü İpek Benek yöneltti.

Kendisini iklim aktivizmine iten düşünce hakkında konuşan Yiğit Ali Doğan, “Gandi’nin dediği gibi dünyada görmek istediğimiz değişim olmalıyız. Ben de benden başlamayacaksa kimden başlayacak diye düşünerek harekete geçtim” ifadelerini kullandı.

‘Farkındalığı artırmak için harekete geçtim’

Alara Civelek ise “İklim krizine insanların neden olduğunu kendi yaptığı araştırmalar sonucunda öğrendiğini ve bunun üzerine harekete geçmeyi karar verdiğini anlattı.

Civelek, “Arkadaşımla bu konuda ülkemizdeki farkındalığı artırmamız gerektiğine karar verdik. Sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapmaya ve bir blog açmaya karar verdik” dedi.

‘İlk grev çağrısına 600-700 kişi geldi’

İklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu da ilk olarak Açık Radyo’da yayınlanan bir programda Greta Thunberg’i öğrendiğini ve bunun kendisini çok etkilediğini anlattı.

Türkiye’de de benzer bir grev olup olmadığını araştırdığını belirten Sarrafoğlu, 15 Mart 2019’da küresel iklim grevi çağrısı yapıldığında kendisinin bir video çektiğini ve insanları greve çağırdığını söyledi.

Sarrafoğlu, “Çağrı yaptım ve benim gibi düşünen 600-700 kişi Bebek Parkı’nda greve geldi. O tarihten beri kendimi iklim aktivisti olarak tanımlıyorum” ifadelerini kullandı.

Karar alıcılardan taleplerini sıralayan Sarrafoğlu, “Küresel olarak kömür, petrol, doğalgazın toprak altında bırakılmasını, bilimin dinlenmesini ve iklim adaletsizliğinin durdurulmasını istiyoruz” dedi.

‘Gençlere söz hakkı verin’

 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmanın yeterince hırslı bir hedef olmadığını belirten Alara Civelek, “Fosile kısa sürede veda edilmesini, iklim eğitiminin dünyanın her yerinde verilmesini ve iklim krizi konusunda gençlere söz hakkı verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Artık boş vaatler istemiyoruz” ifadelerini kullanan Yiğit Ali Doğan ise “Eğitim sistemine iklim sorunlarının dahil edilmesini, uluslararası bağlayıcı kesin bir anlaşmanın yapılmasını ve gençlerin iklim aktivitelerine katılmak için olanakların artırılmasını talep ettiğini söyledi.

Büyükelçi’ye plastik atık sorusu

Panel konuklardan gelen soruların cevaplanmasıyla devam etti. Soru-cevap bölümünde ilgi çekici sorulardan biri de Atlas Sarrafoğlu’nun Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi’ne yönelttiği soru oldu.

Genç iklim aktivistinin “Birleşik Krallık, Türkiye’ye en fazla plastik atık gönderen ülke. Atıkların Türkiye’de geri dönüştürüldüğünü düşünebilirsiniz ancak gerçekte bu dönüşüm sağlanmıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ve ülkeniz bu konuda bir adım atmayı düşünüyor mu?” sorusuna Büyükelçi şu yanıtı verdi:

“Birleşik Krallık’tan gelen atıkların yol kenarlarına atıldığının ortaya çıkması büyük bir skandal olmuştu. Birleşik Krallık kamuoyu da bu duruma büyük tepki gösterdi. Türkiye her ne kadar atıkların alımını yasaklasa da sanayiden gelen itirazlar nedeniyle bu adımı geri çekti. Biz de atıkların başına ne geldiğini umursamıyor değiliz ancak ticaretine de karşı değiliz. Bu atıklar sadece lisanslı geri dönüşüm firmalarına gönderilmeli.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.