Ekonomiİklim KriziManşet

Birleşik Krallık, 2027’den itibaren ithal mallara karbon ithalat vergisi uygulayacak

0
Birleşik Krallık‘ta muhafazakar Rishi Sunak hükümeti  İngiliz işletmeleri iklim politikaları daha az katı olan ülkelerden yapılan daha ucuz ithalatlara karşı korumaya yardımcı olmak için 2027’den itibaren bazı ürünlere yeni bir karbon ithalat vergisi uygulayacağını açıkladı.

Planlanan karbon sınırı ayarlama mekanizması (CBAM) kapsamındaki yeni vergi,  demir, çelik, alüminyum, gübre, hidrojen, seramik, cam ve çimento sektörlerindeki karbon yoğun ürünler için konulacak.

Reuters‘in aktardığına göre, vergi miktarı, ithal edilen malın üretiminde salınan karbon miktarına ve menşe ülkede uygulanan karbon fiyatı ile Birleşik Krallık’taki üreticilerin karşılaştığı karbon fiyatı arasındaki boşluğa göre belirlenecek.

2050’ye kadar net sıfır hedefi

Maliye Bakanı Jeremy Hunt, yeni vergiyle ilgili “Bu vergi, denizaşırı ülkelerden gelen çelik ve seramik gibi karbon yoğun ürünlerin Birleşik Krallık’ta üretilenlerle karşılaştırılabilir bir karbon fiyatıyla karşı karşıya kalmasını sağlayacak, böylece karbondan arındırma çabalarımız küresel emisyonlarda azalmaya dönüşecek” dedi.

2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi olan Birleşik Krallık’ta bu hedefe ulaşma çabalarının bir parçası olarak 2021 yılında enerji santrallerinin, fabrikaların ve havayollarının saldıkları her ton karbondioksit için ücretlendirme yapmak üzere emisyon ticaret sistemi (ETS) başlatılmıştı.

Avrupa Birliği ve Çin gibi diğer pek çok bölge bu tür sistemleri işletiyor ancak planlardaki fiyatlar değişiklik gösteriyor ve birçok bölgede hiçbir karbon fiyatlandırması bulunmuyor.

Birleşik Krallık’taki  referans ETS karbon kontratı şu anda metrik ton başına 46,34 Euro civarında işlem görüyor. Aynı rakamlar Çin’in ETS kontratları için ton başına 10,04 dolar.

AB’den bir yıl sonra başlayacak

Hükümet sözcüleri, verginin karbon kaçağı riskini azaltmaya yardımcı olacağını ve karbon fiyatının daha düşük olması veya hiç olmaması nedeniyle emisyonların diğer ülkelere kaydırılmasını önleyeceğini söyledi.

AB, eylül ayında ithal çelik, çimento ve diğer mallara CO2 tarifeleri uygulayacak sistemin ilk aşamasını başlatmıştı. Ancak 2026 yılına kadar sınırda herhangi bir CO2 emisyon ücreti alınmayacak.

Birleşik Krallık’ın çelik endüstrisi, AB’nin karbon ölçümü devreye girdikten sonra ülkeye yüksek emisyonlu ürün akışını önlemek için yerel önlemin gerekli olduğunu düşünüyor. UK Steel Grubu genel müdürü Gareth Stace, “Küresel çelik üretiminin yüzde 90’ından fazlasının karbon maliyeti olmadığı göz önüne alındığında, yeni bir karbon sınırı politikasının uygulamaya konulması doğru olur. Ancak, Birleşik Krallık planının AB CBAM’ı başladıktan bir yıl sonra uygulamaya konulması son derece endişe vericidir” dedi.

Planlanan tarifeyle ilgili  Çin’in üst düzey iklim elçisi Xie Zhenhua yakın zamanda düzenlenen bir forumda ülkeleri AB vergisi gibi tek taraflı önlemlere başvurmamaya çağırmıştı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.