Doğa Mücadelesiİfade ÖzgürlüğüManşet

Bir yaşına giren Su ve Vicdan Nöbeti’nden eylem yasağına karşı açıklama

0

Su ve Vicdan Nöbeti, Kazdağları’nda yapılan madencilik faaliyetlerine karşı başlattıkları direnişin birinci yıldönümünde yapmayı planladıkları basın açıklamasının Covid 19 gerekçesiyle engellenmesi ile ilgili açıklama yayınladı.

Farklı dernek ve örgütlerin de imzasının bulunduğu açıklamada, grubun geçen pazar Kirazlı Şantiyesi önünde yapmayı planladığı basın açıklamasının Çanakkale Valiliği‘nin salgın gerekçesiyle aldığı yedi günlük eylem yasağına takılması şu sözlerle eleştirildi:

Toplumun protesto-gösteri hakkı sözde pandemiyle mücadele gerekçesiyle engellenmektedir. Üstelik pandemi sürecinde doğa imha edilmeye devam etmiştir. Çanakkale Valiliği’nin gösteri hakkını ortadan kaldıran kararı temel hakkın özüne dokunma niteliği taşımaktadır ve tamamen hukuka aykırıdır.

Pandemi nedeniyle serbest dolaşım ülke genelinde kısıtlamaya tabi değilken, uygulanan kısıtlamaların çoğu kaldırılmışken, Çanakkale ve yöresinde pandemi ile ilgili bir alarm durumu yokken alınan bu yasak kararının sebebi anlaşılamamıştır.

Salgına karşı tedbir ve kısıtlamaların herkese eşit biçimde uygulanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada “Barışın ve özgürlüğün kenti Çanakkale’de sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını savunan doğa dostlarının uğradığı şiddet tüm Çanakkale halkını derinden yaralamış ve üzmüştür. Çanakkale bu yönde bir baskıyı daha önce hiç yaşamamıştır. Doğayı ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını savunanlara yapılan şiddeti, kurulmak istenen baskıyı ve yasakları kabul etmiyoruz” denildi.

Dört temel talep

Su ve Vicdan Nöbeti, Kazdağları’nda yapılmak istenen maden faaliyetlerine karşı geçen yıl 26 Temmuz’da başlatılmıştı. Kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasındaki siyanürlü altın madenine karşı bir araya gelen bölge halkı ve çevre örgütlerinin dört temel talebi, Kirazlı’da ağaç kesiminin durdurulması, bölgedeki çalışmaların sonlandırılması, GSMH’nın onaylanmasına izin veren tüm yetkililerin yargılanması ve Kazdağları ekosisteminde yer alan tüm metalik madencilik ruhsat ve projelerinin iptal edilmesiydi.

Açıklamanın diğer imzacıları şu şekilde:

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu
Çanakkale Kent Konseyi
Kepez Kent Konseyi
Küçükkuyu Kent Konseyi
Gökçeada Kent Konseyi
Gelibolu Kent Konseyi
İda Dayanışma Derneği
Çan Çevre Derneği
Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği
Bozcaada Forum
TÜKODER Çanakkale
DİSK-Genel İş
Tüm emekliler Sendikası Çanakkale Şubesi
KESK
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çanakkale Şubesi
Tarım Orkam Sen
Tarım Orman İş Sendikası
CHP Çanakkale İl Başkanlığı
CHP Çanakkale Merkezi İlçe Başkanlığı
EMEP Çanakkale İl Başkanlığı
DEVA Partisi Çanakkale İl Başkanlığı
Saadet Partisi Çanakkale İl Başkanlığı
Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanlığı
Demokrat Parti Çanakkale İl Başkanlığı
TMMOB Çanakkale İKK
TTB Çanakkale Şubesi
Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi
Tüm-Bel Sen.Çanakkale
Disk Emekli Sen Çanakkale Şube
Büro Emekçileri Sendikası Çanakkale Şube
Yaban Yürüyüş Grubu
Ç-17 Yürüyüş Grubu
PİKAMP Doğa Grubu
Pikamp Motokamp Grubu
Kamptroia Çevre Grubu
Gezgin Türkiye Çanakkale Grubu
Dost Sosyal
Maydos Yürüyüş Grubu
1923 Motor Ekibi
HDK Çanakkale
Pir Sultan Abdal Derneği Çanakkale

You may also like

Comments

Comments are closed.