Türkiye

Bir vicdani ret daha: Mahir Yüksel vicdani reddini açıkladı

0
Vicdani Reddini Açıklayan Mahir Yüksel

Türkiye’de vicdani olarak eline silah almak istemeyenleri sayısı gün geçtikçe artıyor. Son olarak Kürt vicdani ret hareketinin aktivistlerinden Mahir Yuksel de vicdani reddini açıkladı. Mahir Yüksel ile birlikte vicdani reddini açıklayan Türkiyeli sayısı 139’a ulaştı.

İşte Mahir Yüksel’in vicdani reddini açıklarken okuduğu mektup:

Merhabalar

Adim Mahir Yüksel 01.07.1984 Muş/Varto doğumluyum. Yasadığım politik nedenlerden dolayı 2006 yılından bu yana ülkeyi terk etmek zorunda kalıp Avrupa’da yasamaktayım. Bu metinde vicdani ret deklarasyonumu açıklayacağım.

Anti militarist, sosyalist ve hümanist yapıda olduğumdan dolayı askerlik yapmanın, hayatımda varlığını hiç hissetmediğim kişilerinin postalcısı olmanın, vatandaşı olduğum ülkede yıllardır sure gelen kirli bir savasın parçası olmanın ve onun tetikçisi olmanın zorunluluğunu reddediyorum. Tatil köylerinde çocuklarına askerlik adı altında tatil yaptıran bir annemiz oldu, ne de kışlalara adım atmadan kışla kapısında “bu senin teskerendir” diye eline tutuşturulan kâğıdı yaratacak dayılarımız.

Vicdani Reddini Açıklayan Mahir Yüksel

Kürt kimliğimden dolayı yıllarca yok sayıldım, inkâr ve imha edildim. Bu sorunun sonucu olan bu savaşın son bulması düşüncesini taşırken, bu savaşa taraf olamayacağım. Bir kürt genciyim; inkâr imha politikasına tabi tutulan bir halkın evladı olsam da kimliğimin farkındayım ve bu savaşa rant elde ettirmeyeceğim. “Eline silah al, vatan görevini yerine getir!” diye şart koşuldu ben ve benim gibi milyonlarca gence.

Hangi vatan ve hangi silahı kime karşı? Beni yok sayan, inkâr, imha eden bir vatan ve sistem olgusu ve en önemlisi kendi halkıma karşı benim kimlik bilincimi bana var eden mücadeleye karşı eline silah alacaksın diye şart koşuluyor.

Anaların evladını kirli savaşta kaybettiği, gözyaşlarının sel olduğu bir ülkede kaç beden daha verilmeli bu savaşa, bilemiyorum, fakat benim vereceğim tek bir şey bile yok bunun çok iyi farkındayım.

Savası bizler başlatmamış olabiliriz ama bu savası bizlerin bitirebileceğine dair sonsuz inanç taşıyorum ve kendine özgürlükçü, hümanist, anti militarist, demokrat diyen ve insanlığa dair, yaşama dair her hangi pozitif bir düşünceye sahip tüm gençlerin, bu savaşı bitirebileceğimize dair inancı taşımasını sağlamalıyız.

Anti militarist ve hümanist düşüncelerimden dolayı TC ordusuna ve dünyada her hangi bir orduya askerlik yapmayı ret ediyorum. Son olarak yineliyorum ki ne öldüreceğim bir insan var, ne de amaçsız yere aptalca vereceğim bir bedenim.

Vicdanimin sesini dinleyerek vicdani reddimi açıklıyorum.

Barış ve huzur dolu yasam dileklerim ile

Selamlar ve saygılarımla

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.