Kültür-Sanat

Bir tiyatro molası: “Kadınlar, Filler ve Saireler”

0

kfvs1Üç kadın; üç hikaye. Ortak noktaları kadın olmak ve aynı apartmanda yaşamak. Oyun boyunca sadece bir rüyada ve gündelik hayatın ufak bir ayrıntısında bir araya gelen bu kadınlar yan yana ama ayrı ayrı acı çekmektedir. Acıların kaynağı ise erkekler. Bu açıdan bakıldığında kadınların hayatı yaşayış biçimleri ve seçimleri güldürmeye yetiyorken erkek egemen dünya yani “modern” dünyadaki yaşam düşünmeye sevk ediyor. Kadınların aileleri ile özellikle de anneleri ile olan ilişkileri ise kadınların üzerindeki toplumsal baskının sembolü.

Oyuna konu olan bu “kaybolmuş” kadınlar, kadınlar dünyasındaki kayboluşlara sadece üç örnek olarak sunuluyor. Bu kadınların her birinin üç ayrı sahnede seyirciye seslenirken yaptığı konuşmalar tüm o kahkaha tufanı içinde buz gibi bir sessizlik ile derinde yatan sorgulanmamış gerçekliği ortaya çıkarıp seyirciden tüm o kahkahaların hesabını soruyor. Oyun içine yedirilmiş bu sahneler o kadar yerinde ki kurgudaki zekaya ve bilgeliğe hayran bıraktırıyor. Karakterlerin aynı anda başka yerlerde yaşadığı olayları yan yana izlediğimiz sahneler ise eşine az rastlanır nitelikte bir seyir sunuyor.

Anlatmak istediğini net, keskin ve parlak bir ışık altında oyuncuların yüksek performansları, müziklerin katkısı ile bir saniye bile tempoyu düşürmeden anlatan oyun sanatın insanlara tuttuğu aynayı bir kez daha yüzümüze tutuyor; kaçış yok yüzleşmemiz gereken bir hayat var.

kfvs3

İçerisinden belki 3-4 oyun daha çıkacak kadar yoğun olan hikayenin sarmalında kadın olmayı mercek altına alan oyun sadece izlenmeye değer değil izlenilmesi gereken de bir oyun. Gündelik hayatın girdabından sıyrılıp sanata sarılmak için bence ülke olarak yerinde bir mevsimdeyiz. Bir nefes alıp kaliteli bir oyun izleyerek üzerimizdeki mutsuzluğu kahkaha ile boğmak için kaçırılmaması gereken bir fırsat. Birlikte gülmenin sınırları azaltan keyfini yaşamak için bir tiyatro molası verin; ülkemizde “yeni” ve “iyi” işler de yapılıyor.

2 PERDE KARA KOMEDİ, Süre: 2 saat
Yazan: Yunus Emre GÜMÜŞ
Yöneten: Melisa İclal GÜRMEN
Oyuncular: Selin TÜRKMEN, Zeynep Sevi YILMAZ, Melisa İclal GÜRMEN

Oyun ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Zeliha YILDIRIM – Yeşil Gazete

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.