İklim KriziManşetTürkiye

Bir kuraklık haberi de Van’dan: Zernek Baraj Gölü, son yılların en düşük seviyesinde

0
Fotoğraf: DHA

İnsan kaynaklı iklim krizinin etkileri son zamanlarda sıkça hissedilirken, pek çok bölgeden sulak alanların kuruduğuna dair peş peşe haberler geliyor.

Van‘da sulama ve enerji üretimi için kurulan 105 milyon metreküp su kapasitesine sahip Zernek Baraj Gölü, son yılların en düşük seviyesinde. Baraj seviyesinin taban seviyesine gelmesiyle sulama ve enerji üretimi için kullanılamıyor.

‘Enerji üretimi yapamıyoruz’

DHA‘da yer alan habere göre, Zernek Barajı’nda görevli elektrik teknisyeni Sinan Esiner, bu yıl yağışın istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekti ve tarla sulamalarının, enerji üretimlerinin yapılamadığını ifade etti:

Şu anda barajın en alt limitte olduğunu söyledi. Özellikle kar yağışının baraj için faydalı olduğunu fakat bu yıl yağışın istenilen düzeyde olmadığını belirten Esiner, “Nisan ve mayıs ayında yağış olması bekleniyordu fakat o beklenen yağış da maalesef olmadığı için baraj suyu en alt limitte. Tabi tarımla uğraşanlar tarlasını sulayamıyor. Bizler de enerji üretimi yapamıyoruz. Bu yıl yağış olmazsa önümüzdeki dönem de kötü bir dönem geçirebiliriz. Bu durum son 20-25 yılın en alt limitleri.”

Tarımsal üretimde düşüşler yaşanıyor

Bölgede yaşanan kuraklığın tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, üretimde ciddi düşüşler yaşandığı kaydetti:

Geçmiş dönemlerde bölgede buğday ve arpa ekim alanlarında dekarda 200- 250 kilo verim alınırken, şimdi 50-60 kilogram verim alındı. Bitki boyu 20-25 santimetreyi geçmedi. Başakların içindeki daneler olgunluğunu tamamlayamadı. Bu bizim çiftçimizi çok olumsuz etkiledi. Sulamada kullanılan 2 baraja da yaptığımız ziyaretlerde taban seviyede olduğunu ve yaz boyunca da sulama ihtiyacını çok fazla karşılamadığını gördük. Bazı göletler tamamen bazıları taban seviyesine gelmiş durumda. Kentteki derelerin seviyeleri düşmüş. Van Gölü seviyesinin de çok fazla düştüğü tahmin edilmekte.”

‘Önlemler alınmalı’

Kuraklığın bu şekilde devam etmesi durumunda daha kötü günlerin kapıda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tunçtürk, acil alınması gereken önlemlere işaret etti:

Kuraklık bu şekilde giderse eğer bizi daha kötü günler bekliyor. Özellikle yöneticilerimizin yağmur veya kar sularının şehrin belli bölgelerinde birikmesini sağlamak için çalışma yapması gerekiyor. Çiftçilerin sulu tarım yaptığı bölgelerde vahşi sulama sistemini bırakması damlama veya yağmurlama sulama sistemi ile sulamaları gerekiyor. Vatandaşlarımız da evlerde kullandıkları sularda tasarrufa gitmesi gerekiyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.