Hayvan HaklarıManşet

Bir katliam daha: İzmir’de 13 köpek zehirlendi, 11’i öldü

0

Ataşehir Mahallesi’nde oturan Merve Çınar, 23 Ocak’ta evinden çıktığı sırada 8211/7 Sokak’ta sahiplenip, beslediği ‘Çorap’ isimli köpeği yol kenarında ağzı köpükler içinde yerde yatarken buldu. Yerde pembe renkli bir mama gören Çınar, beslediği köpeği Çorap‘ın bunu yiyerek zehirlenmiş olabileceğinden şüphelendi.

Bu sırada komşusu Yiğit Koçtürk de Çınar’ın yanına gelerek, mahalledeki bir parkta iki köpeğin daha aynı durumda olduğunu söyledi. Olay üzerine polise ihbarda bulunan Çınar ve komşuları, mahallede bulunan diğer köpekleri aramaya başladı.

Ardından ilçedeki bir hastanenin önünde üç köpek daha zehirlenmiş halde bulundu. Çınar ve beraberindeki mahalleliler, yanlarında getirdikleri çiğ yumurta ile zehirlenen köpekleri kusturmaya çalıştı. Mahallenin çeşitli yerlerinde yedi köpeği daha zehirlenmiş halde bulan vatandaşlar, Çiğli Belediyesi‘ne ihbarda bulundu. Zehirlenen 13 köpekten 11’i hayatını kaybederken, 2 köpek Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü‘nde tedavi altına alındı.

Köpeklerin tedavisi sürerken, mahalle sakinleri bölgede daha fazla köpeğin zehirlenmiş olabileceğinden endişe duyuyor. Çınar, köpekleri zehirleyenlerin kişi ya da kişilerin bulunması için polise şikayette bulundu. Olayla ilgili polis soruşturma başlattı.

Mahallenin çeşitli yerlerinde 7 köpeği daha zehirlenmiş halde bulan vatandaşlar, Çiğli Belediyesi'ne ihbarda bulundu. Zehirlenen 13 köpekten 11'i ölürken, 2 köpek Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde tedaviye alındı.

Katliam ilk değil

İzmir’de yaşanan korkunç olay ilk değil. Toplu hayvan katliamlarının sık yaşandığı Türkiye’de en son 2023 yılının kasım ayında Bilecik Vezirhan‘da, 14 köpek yol kenarında ölü bulunmuştu. Vezirhan Belediye Başkanlığı, konuyla ilgilerinin olmadığını açıklasa da olayla ilgili tutuklanan 4 kişinin Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü çalışanları olduğu ortaya çıkmıştı.

29 Ekim 2022’de de Ankara‘nın Mamak ilçesinde 8 köpek, hayvanseverler tarafından ölü bulunmuştu.

11 Haziran 2023’te ise yine Ankara‘nın Yenimahalle ilçesinde 17 köpek ağaca asılmış halde bulunmuştu. Köpeklerden 14’ü canlı olarak kurtarılırken 3’ü ise ölmüş halde bulunmuştu.

8 Eylül 2023’te Aydın‘ın Efeler ilçesinde, 11 köpeğin boş arazide ölü bulunmuş, olaylar ilgili soruşturma başlatılmıştı.

‣Hak savunucuları sokakta yaşayan hayvanlar için bir araya geliyor
‣Bilecik’te katliam: 14 köpek ölü, bir köpek yaralı halde bulundu
‣Silivri Belediyesi Barınağı’nda neler oluyor? Hayvanlara işkence ve katliam görüntüleri sızdırıldı

Hak savunucuları sokakta yaşayan hayvanlar için Kadıköy’de bir araya geliyor

Yaşam hakkı savunucuları, seçim öncesi artan hak ihlallerine ve canavarlaştırma kampanyalarına karşı sokakta yaşayan hayvanların sesi olmak için 28 Ocak Pazar günü saat 14:00’te Üsküdar’da bir araya geleceğini duyurdu.
Etkinliğe ilişkin “Yaşam için Yasa” platformu tarafından yayınlanan duyuru metninde şu ifadelere yer verildi:

“Halihazırda yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesini ihlal ederek yasadışı söylemler geliştiren, sokakta yaşayan dostlarımızın kitleler halinde toplatılıp öldürülmesini ve/veya ömür boyu hapsedilmesini seçim vaadi olarak sunan siyasilere hep birlikte sesleneceğiz. 2004’ten bu yana yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediyeler ile ilgili bakanlıklara görevlerini hatırlatacak, sokaklarımızı bugünün ve geleceğin katilleri ile dolduran “asıl suçluları” ifşa edeceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.