Bir doz geçmiş, “La Passe”

Bir Ayrılık / A Separation (2011) filmi ile en iyi Bağımsız film Oscar heykelciğini kazanan İran asıllı yönetmen Asgar Farhadi, yeni filmi Geçmiş / Le Passe ile Cannes Film Festivali başta olmak üzere sinema otoritelerce sinemasal yolculuğunu bir adım öteye taşıdığı konusunda hem fikirler.

36 la passe...

Bir Ayrılık / A Separation ile İran’da yaşayan bir çiftin boşanma süreçlerini ayrılma kararlarının mitolojisini, psikolojisini ve sosyolojisini en ince ayrıntısına kadar başarılı bir şekilde beyazperdeye aktarmayı başaran Farhadi, bu kez Geçmiş / Le Passe yapımıyla söylenmemiş söz ve davranışların envanterini çıkarmayı başarıyor.

Geçmiş, Geçmişte kalıyor mu?

Geçmiş, zaman ne kadar ilerlese de geçmiş hep taze kalmayı bir şekilde başarıyor. Aklınızın bir köşesinde pusuda bekleyen bir düşman gibi, beklenmedik bir anınızda karşınıza dikiliyor ve kendisiyle yüzleşmenizi istiyor.

Asgar Farhadi’nin anlattığı hikayede ise ayrı yaşayan Ahmad ile Marie son kez Paris’te görüşüp manevi olarak bitirdikleri evliliklerini hukuksal boyutta da sonlandırmayı düşünüyorlar. Son kez Ahmad, Marie’nin bir önceki evliliğinden olan, çok iyi anlaştığı sözüm ona üvey kızlarıyla vedalaşmasını konu alıyor.

Sözcüklerin Bilinçaltını Okuyan Yönetmen

Yönetmen, kağıt üzerinden bu kadar basit bir boşanma öyküsünü sahne sahne işleyip, izleyici üzerinden merak duygusunu ortaya çıkarıp, sarfedilen sözcüklerin gizemini, geçmişle bağıntısını birkaç sahne sonra izleyiciyle paylaşmayı beceriyor. Karakterlerin sarf ettiği her sözcüğün altında yatan gerçeği, diğer bir karakter açık edebiliyor. İnsanı kuşkuya sürükleyen ve vurgulanmak istenen  her düşünce bilinçaltında gizlenmiş her sözcüğün sorusunu, itirafını beraberinde getiriyor. Tanıklık ettiğimiz bu hikaye izleyiciye çok yakın gelmese deortaya çıkan durum ve yaşanılan, görmezden gelinen geçmişin, kimseyi rahat bırakmayacağını gerçeğinin altını çiziyor.

Geçmiş / Le Passe uzun sayılabilecek bir film. Fakat bu süre zarfında tanıklık ettiğimiz hikaye üzerine söylenmesi ve sorulması gereken bir çok soru film bittikten sonra hala zihnimizin bir köşesinde cevabını bekliyor.

Geçmiş / LePasse  üzerinden iyi düşünülmüş,  tam bir geçmişle hesaplaşma filmi gibi dursa da, sağlam temeller üzerine inşa etmeye çalıştığımız “yarının” da geçmişle büyük bir bağlantısını olacağını irdeliyor..

Muhittin Kurban
Muhittin Kurban

80’ler kuşağından olup 90’lı yılların sonuna doğru hızla yayılan internet kuşağına takılıp sanal alemde müzik-sinema-spor konuları hakkında amatör olarak yazılar yazmaya başladı. Başta Şebnem Ferah olmak üzere Demir Demirkan, Serdar Barçın gibi müzisyenlere ait web siteleri kurdu, yöneticiliği yaptı. Radikal H2O dergisi, BlueJean, Rolling Stone gibi dergilere konuk yazar olarak konser yazıları kaleme aldı.
Ekolektif.Org sitesinde Ekoloji konusu başta olmak üzere Kültür-Sanat konuları ve film eleştirileri yazıları yer aldı. Kısa bir süre Turnusol sitesine siyaset ve sol eksenli konularla ilgili yazılar yazdı.
Gezi direnişi sırasında Yeşil Gazete ekibine katıldı. Kültür-Sanat başta olmak üzere spor eksenli haberlerin yanı sıra Akdeniz Bölgesindeki Ekoloji Mücadelesi konusunda yazılar yazmaktadır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR