İklim KriziManşet

‘Bir dişi kutup tilkisinin buzul üzerinde uzun yürüyüşü’

0

Takip cihazı takılan bir tilkinin Norveç’ten Kanada’ya 3.500 km. yolculuğu, iklim değişikliği yüzünden erimekte olan buzulların canlıların yaşamını ne kadar etkileyeceğine dair bir ipucu sunuyor.

Norveç Kutup Enstitüsü‘nün takip cihazı taktığı bir kutup tilkisi 3500 km yol katederek Norveç‘ten Kanada‘ya yürüdü. The Guardian’da yer alan habere göre, mavi tilki olarak da bilinen dişi tilkiye Temmuz 2017’de bir takip cihazı takıldı. Tilki, Norveç’in Spitsbergen bölgesinden 26 Mart 2018’de yola çıktı. 21 günün ardından takip cihazı tilkinin yerini Grönland‘da gösterdi. Tilkinin buz denizinin 1512 km ötesinde olduğu görüldü. Tilkinin yolculuğu 1 Haziran 2018’de Kanada’nın Ellesmere Adası‘nda sonlandı.

Dişi tilkiyi takip eden Eva Fuglei, “Başta doğru olduğuna inanmadık” dedi. Enstitünün “Bir dişinin buzul denizinde uzun yürüyüşü” başlıklı araştırma raporu, kutup tilkileri arasında bir rekor olarak belirlendi.  76 gün süren yolculuk boyunca araştırmacılar yer yer tilkinin takip tasmasının çıkarıldığından ve rotadan şaştığından şüphelendi.

Araştırma bir ilk niteliğinde 

Tilkiye takılan takip tasması enstitüye üç saatte bir veri gönderiyordu. Buzulların üzerinde hareket eden tilkinin günde ortalama 46.3km yürüdüğü tespit edildi. Fakat tilkinin Grönland’da bir buz tabakasının üzerinde olduğu tek bir gün 155km adım attığı görüldü. Araştırmacılar o günde tilkinin kopan buzul parçalarını ‘araç’ olarak kullandığını düşünüyor. Fuglei, “Buzul denizi, tilkilerin bölgeler arası hareket etmesi başka cinslerle karşılaşması ve yemek bulmasında kilit bir rol oynuyor” diyerek yapılan araştırmanın kutuplarda türlerin nasıl hareket ettiği ve barındığına dair ilk belgeyi oluşturduğunu söyledi.

‘Isınma korkunç bir hızla gerçekleşiyor’

Tilkinin yolculuğu aynı zamanda iklim değişikliği sebebiyle erimekte olan buzulların canlıların yaşamını ne kadar etkileyeceğine dair bir ipucu sunuyor.

Norveç İklim ve Çevre Bakanı Ola Elvestuen, “Yapılan araştırma buzulların Kutup’ta yaşayan vahşi doğa için ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı. Kuzeydeki ısınma korkutucu bir derecede hızlı gerçekleşiyor. Buzulların yok olmasını istemiyorsak, olabilecek en hızlı şekilde emisyonları kesmeliyiz” dedi.

Kutup tilkileri, aşırı soğuklarda yaşayabilen güçlü canlılar. 3 ile 6 yıl arasında bir yaşam süreleri var. Tilkinin takip cihazının Şubat ayından itibaren çalışmaması sebebiyle Kanada’dan sonraki durumu henüz bilinmiyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.