DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

BioNTech ve Pfizer’in aşı belgeleri siber saldırı sonucu ele geçirildi

0

BioNTech ve Pfizer firmaları, Avrupa İlaç Dairesi‘ne (EMA) yapılan siber saldırı sonucu geliştirdikleri koronavirüs aşısıyla ilgili belgelere yasa dışı giriş yapıldığını açıkladı.

Firmalar, EMA’nın olayın aşının onay sürecini etkilemeyeceği yönünde kendilerine güvence verildiğini aktardı. Pfizer ve BionNTech, EMA’dan siber saldırı hakkında daha fazla bilgi bekliyor. Ancak, saldırıyı kimin gerçekleştirdiği, sorumluları, başka hangi bilgilerin tehlikede olduğuna dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

DW Türkçe‘nin haberine göre, Avrupa İlaç Dairesi’nden yapılan açıklamada olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. Saldırı, EMA Başkanı Emer Cooke‘un Avrupa Parlamentosu‘na aşının onay süreciyle ilgili bilgi vermesinden bir gün önce oldu.

Aşılarla ilgili karar en geç 29 Aralık’ta açıklanacak

BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım tarihinde Avrupa Birliği‘nde (AB) ilaç, aşıların değerlendirilmesi ve onaylanmasından sorumlu olan EMA’ya başvurdu. EMA, BioNTech ve Pfizer’in aşısıyla ilgili kararını en geç 29 Aralık tarihinde, Amerika menşeli biyoteknoloji şirketi Moderna‘nın geliştirdiği aşı için ise kararını 12 Ocak’ta vereceğini açıklamıştı.

Siber saldırılarda artış yaşanıyor

Koronavirüs salgını sırasında sağlık sektörüne yönelik siber saldırılarda ciddi artışlar yaşanıyor.

Birleşik Krallık, geçtiğimiz temmuz ayında Kremlin ile bağlantılı olduğunu iddia ettiği hackerları, aşıyla ilgili araştırma yapan laboratuvarlara saldırmakla suçladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli gazete Wall Street Journal, aşı geliştiren Johnson & Johnson, Novavax, AstraZeneca şirketlerinin ve Güney Kore’deki bazı laboratuvarların siber saldırıya uğradığını açıklamıştı.

İspanyol El Pais gazetesi, eylül ayında ülkedeki bazı laboratuvarların Çinli siber suçluların saldırısına uğradığını yazmıştı.

ABD merkezli dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada, aşının dağıtımına yönelik çalışan şirketlere büyük ihtimalle bazı devletlerin de desteklediği bir dizi saldırıyı ortaya çıkardığını açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.