Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

BionTech aşısı gençlerde daha fazla kol ağrısı yapıyor

0

Türkiye’de koronavirüs aşısı randevularının 40 yaş üzeri vatandaşlar ile SGK’ya kayıtlı çalışanlara açılmasıyla birlikte aşılanma oranları hızla artmaya başladı.

Türkiye’de şu anda Sinovac-CoronaVac ve Pfizer-BioNTech aşıları uygulanıyor. Uzmanlar genel olarak aşı seçilmemesi, hangi aşı bulunursa onun yaptırılması gerektiği görüşünde.

Hangi yan etkileri var?

Aşının en yaygın yan etkisi, iğnenin battığı yerde hafif ya da orta şiddette ağrı. Yan etki(ler) genellikle 12 ila 24 saat arasında ortaya çıkıyor. Bunlar çoğu zaman aşının virüse bağışıklık geliştirdiğinin işareti.

Genel olarak yaşlılar daha az yan etkiye maruz kalıyor. Çünkü yaş ilerledikçe bağışıklık sisteminin dış etkenlere karşılık verme gücü de zayıflıyor.

Yaşlara göre dağılım

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin son verilerine göre BioNTech aşısında yaş gruplarına göre birinci ve ikinci dozdan sonra görülen yan etkiler ve orantısal dağılımları şöyle:

İkinci dozda bitkinlik hissi artıyor

İkinci dozdan sonra ilkine göre daha bitkin hissetmenin de normal olduğu söyleniyor. Çünkü ikinci doz, bağışıklık sisteminde birinci dozla sağladığı karşılık verme gücünü daha da artırıyor.

Aşı, vücudumuza koronavirüse karşı antikor ürettiriyor. Ancak bağışıklık sistemimiz, aşı maddesini gerçek bir enfeksiyondan ayırt edemediği için vücudu korumak amacıyla iltihaplı kimyasallar salgılıyor. Bu da ateş, kas ağrısı, halsizlik ya da baş ağrısına yol açabiliyor.

Yan etkiler yaşanırsa ne yapmak gerek?

Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık olması durumunda aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız.  Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Yorgunluk durumunda istirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz. Baş ağrısı ve kas/eklem ağrısı durumunda istirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kusma ve ishal durumunda bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Birçok yan etkinin kısa süreli olduğu belirtiliyor. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi gerekiyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.