EnerjiManşet

Bingöl Valiliği’nden termik santral açıklaması: Kömürü ekonomiye kazandırma ihalesi

0

Haber: Fırat BULUT

*

Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Halifan Köyü’nde bulunan maden sahasının ihaleye çıkarılması kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. Bölge sakinleri, yöre dernekleri ve muhalefet partileri dünkü ihaleye tepki göstererek olası termik santral kurma projelerinin ekolojik yıkıma yol açacağı gerekçesi ile tepki göstermişti.

İlgili haber: Bingöl termik istemiyor: Para mı, sağlık mı?

Sosyal medya üzerinden de imza kampanyalarının başlatıldığı ihaleye ilişkin açıklama yapan Bingöl Valiliği ‘termik santral kurulacağı’ iddialarını yalanladı.

Valilik’ten ihale açıklaması: Varolan kömürü ekonomiye kazandırma ile ilgilidir

Bingöllü vatandaşların “Bingöl’de Termik Santral İstemiyoruz” diyerek tepki göstermesi ve tepkilerin basında yer alması sonrası kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Karlıova ilçemizde bulunan 78 milyon ton kaynak linyit rezervi, termik santral kurma şartı olmaksızın rödövans yöntemiyle işletilmek üzere ihale edilecektir. Söz konusu sahada bulunan yaklaşık 78 milyon ton kaynak linyit rezervi açık işletme yöntemi ile üretilmeye uygun olup ihaleyi kazanacak işletici ile rödövans sözleşmesi ve şartnamesinde belirlenen hükümler doğrultusunda sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılacaktır.”

Valilik açıklamasının devamında, “Yapılan ihale termik santrali kurma ihalesi değil, sadece varolan kömürü ekonomiye kazandırma ile ilgilidir” ifadelerine yer verildi .

‘Maden sahası termik santral kurmak üzere ruhsatlandırılmıştı’

Bingöl Valiliği tarafından yapılan açıklamada bugün saat 15.00’da gerçekleştirilen ihalenin sonuçlarına dair herhangi bir değerlendirme yer almazken BİNÇEV-DER Başkanı Cuma Karaaslan, 2008’de termik santral için ruhsat verildiğine dikkat çekerek açıklamanın yeterli olmadığını belirtti.

Cuma Karaaslan, “Termik santral ihalesi zaten direkt yapılmaz, bu nedenle kömür sahası işletmesi rödövans karşılığı verilir. Daha sonraki süreçte ruhsatta yer alan işler gerçekleştirilir. 2008’de termik santral kurmak üzere ruhsatlandırılmıştı bu maden sahası” dedi.

‘Daha önce de kömür işletmesine başlandı ve sonrasında termik santral kuruldu’

Silopi örneğini hatırlatan Karaaslan, “Burada da aynı yöntem izlenmişti. Önce kömür işletmesi ve asfalt malzemesi üretimi başladı daha sonra 2003’te termik santral kuruldu” şeklinde konuştu .

Halifan’daki kömür rezervlerinin kalitesinin düşük olması nedeniyle termik santral dışında kullanılamayacağını belirten Karaaslan ihale detaylarının açıklanması ile harekete geçeceklerini belirtti.

‘Valiliğin açıklaması daha önce otel yapılacak yerlerdeki ormanların yakılmasını hatırlatıyor’

Önceki gün 65 STK ile birlikte İstanbul Kadıköy’de termik santrale karşı eylem yapan KAYY-DER Eş Başkanı Ahmet Tüzün ise “Bingöl Valiliği’nin açıklaması bizlere, tıpkı Ege’de, Akdeniz’de otel yapılacak yerlerin bir yıl öncesinden ormanın yakılarak hazırlık yapılmasını hatırlatıyor. Devletin sermayeye bu konularda akıl ve yol verdiği, yasa dışı yollarla yapılan doğa katliamlarının, yapanın yanına kar kaldığı, adaletin de locadan seyirci kaldığı güzel ülkemin yöneticilerinden, daha fazla bir açıklama beklemek beyhude olur “ ifadelerini kullandı.

CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ile başkanları, Eğitim-Sen ve çok sayıda yöre derneği ihale öncesi yaptıkları açıklamalarda baraj, hidroelektrik santrali (HES) ve maden arama faaliyetlerinin kentin doğasına verdiği zararlara dikkat çekerek olası termik santral projesinin yaşam alanlarına zarar verebileceği yönünde uyarılar yapmıştı. İhalenin sonuçlarına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.