Doğa MücadelesiManşetYerel

Bingöl termik istemiyor: Para mı, sağlık mı?

0

Bingöl Karlıova‘da Derinçay Köyü’ne yapılmak istenen Bingöl Karlıova Termik Santrali için bugün tekrar ihaleye çıkılıyor. 

İlk olarak 2008 yılında çıkılan ama katılım olmadığı için ertelenen ihale, daha sonra AKSA firması tarafından alınmış, 2013 yılında firmanın ihaleden çekilmesi ile yeniden boş kalmıştı.

Köylüler ve çevre halkı; yeni verim almaya başladıkları topraklarda organik tarıma, hayvancılığa, kaynak sularına, ormanlara ve halk sağlığına zarar verecek santral inşasına tepki gösteriyor. 

Kiğı Karakoçan Adaklı Yayladere Yedisu İlçeleri Sosyal Yard. Kalk. Kültür Derneği  (KAYY-DER)Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD) ve Karakoçan  Dernekleri Federasyonu (KARDEF) ve Adaklı, Kiğı, Sancak ve Yayladere‘den çok sayıda yerel sivil toplum örgütü bir basın açıklamasıyla termik santrale ‘hayır’ dedi.

“Faydası tek, zararları pek olan; Bingöl Karlıova’da yapılması planlanan
Termik Santrali için siz karar verin… Para mı? Sağlık mı?” diye soran örgütler, bölgenin Bingöl’ün içme suyu kaynağı olduğuna dikkat çekti:

“Bingöl ülkenin önemli su havzalarına sahip. Ancak Peri Vadisi üzerinde inşa edilen dokuz, Murat Vadisi üzerinde inşa edilen dört HES barajı ile bölgenin coğrafi dokusu tamamen değiştirilmiştir. Şimdi Göynük Vadisi’ni de Halifan Kömür Termik santrali ve sonrasında HES’lerle kuşatıp yok etmeyi planlamaktadırlar. Para ve rant hırsı ile çocuklarımızın emaneti olan doğamızı korumak ve bu konudaki duyarlılığımızı göstermek için toplandık.”

İktidarın görünür ikiyüzlülüğü

Siyasi iktidar, ısrarla enerji politikaları üzerinden, şirketlere ve sermayeye destek vermeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin imzaladığı çevre anlaşmaları da hatırlatıldı:

“Bir yandan Avrupa Birliği’nin nin yeşil fonlarından hibe alabilmek için iklim anlaşmalarına imzalar atıyor ve yenilenebilir enerjiler üzerinden desteklerini yürüteceğini, planlamalarını hızlandıracağını söylüyor; diğer taraftan kirli olduğunu kapitalist sistemin dahi kabul ettiği Termik Santrallere aynı hızla yol veriyor. Bu tamamen siyasi iktidarın görünür ikiyüzlülüğüdür.

Asıl amaçları ister Termik Santraller, ister Nükleer santraller, ister yenilenebilir enerji olsun; şirketlere, sermayeye destek için ihaleler, izinler verilmeye devam ediliyor.

Yaşam alanımızıda ekolojik kırım istemiyoruz

İhalenin iptalini talep eden halk, termik santralin;

  • Atmosfere karbon, sülfür, kül gibi zehirli gazların salımından ötürü uzun vadede canlı hayatını olumsuz bir biçimde etkileyeceğine,
  • Farklı kanserojen hastalıkların ortaya çıkmasına ve ölüme dahi neden olabileceğine,
  • Gıda ürünlerinin yetiştirildiği alanların, termik santral dolayısıyla
    azalacağına ve ağır metallerin gıda ürünlerine ve içme suyuna karışacağına,
  • Yanan kömürlerin yarattığı hava kirliliği ile asit yağmurlarının görülme olasılığının artacağına,
  • Bölgede KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıklarının yanında kanserin görülme sıklığının artacağına,
  • Soğutma suları için yeraltı sularının kullanılması ile içme suyu kaynaklarını kurutacağına; atık sıcak suların toprak yapısını tahrip ederek canlı yaşamını öldüreceğine,
  • Termik santralin çevresindeki ekosistemin tamamen bozulmasına
    sebep olacağına vurgu yaptı.

Termik santralin tek faydasının, kalitesiz kömürler kullanıldığı için diğerlerine göre daha ucuz elektrik üretilmesini sağlamak olduğunu dile getiren Bingöllüler, “Tarım, su kaynakları, ormanlar, hayvancılık dünyada bu kadar önemliyken dünyamızı karartmayalım” çağrısında bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.