İklim KriziManşet

Billie Eilish: Sokağa çıkın, iklim grevine katılın

0

17 yaşındaki sanatçı Billie Eilish, “All Good Girls Go To Hell” müzik videosunda iklim krizine karşı herkesin 20 Eylül’de sokağa çıkması için çağrı yaptı.

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Billie Eilish, 4 Eylül’de yayınladığı “All Good Girls Go To Hell” müzik videosunda, herkesi 20-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek küresel iklim grevinde sokağa çıkmaya ve seslerini çıkarmaya çağırdı.

Şarkıda ve klipte insanın dünyaya verdiği zarar, Kaliforniya’da çıkan yangınlar, fosil yakıtlara olan bağımlılık gibi konulara değiniliyor. Bir melek olarak uyanıp uçamadan petrol sızmış bir alana düşen sanatçı, bütün vücudu petrol kalıntılarına bulanmış şekilde, kanatları alev alırken yürümeyi bile başaramıyor. Eilish şarkısında, “Sizi uyarmadım demeyin” diyor.

Eilish ve kardeşi; şarkının yapımcısı ve yardımcı yazarı FINNEAS, “When We All Fall Asleep, Where Do We Go? albümünde yer alan şarkıyı iklim krizine dikkat çekmek üzere yazdıklarını belirtti. Los Angeles’teki 2018 orman yangınını anlatan şarkının sözlerinin bir kısmı şöyle:

“Kaliforniya’da tepeler yanıyor

Seni görmezden gelme sıram

Sizi uyarmadığımı söyleme

(Koro, yükselen deniz seviyelerine atıfta bulunur):

Bütün güzel kızlar cehenneme gider.

Çünkü Tanrı’nın bile kendi düşmanları vardır.

Ve bir kez su yükselmeye başladığında

Ve cennet görüş alanı dışında

Şeytan’ı ekibinde isteyecek

Billie Eilish şarkıyı yayınladığı gün Instagram’dan yaptığı paylaşımı ve videosuna eklediği bir notla da bütün dünyayı 20 Eylül’deki iklim grevine çağırdı: “Şu anda dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan hükümet liderlerine yalvarıyor. Dünyamız öngörülemeyen bir hızla ısınıyor, buzullar eriyor, okyanus seviyeleri yükseliyor, vahşi yaşam zehirleniyor ve ormanlarımız yanıyor. 23 Eylül’de BM, iklim kriziyle nasıl mücadele edileceğinin tartışacağı 2019 İklim Eylemi Zirvesi’ni gerçekleştirecek. Zaman hızla geçiyor. 20 Eylül Cuma ve 27 Eylül Cuma günleri siz de sesinizi duyurun. Sokağa çıkın. #climatestrike

Yayınlanmasının üzerinden henüz iki gün geçmesine rağmen video 18 binden fazla izlendi ve YouTube’da öne çıkan videolarda 11. sırada yer aldı.

‘Bizim normalimiz bu’

Eilish, Rolling Stone röportajında, Los Angeles’te iklim krizinin korkutucu uyarılarını gözlemlediğini ve ilhamını da orada aldığını söyledi: “Kaliforniya’da yanan tepelerle ilgili bir çizgi var. Bu şimdiki normalimiz – Los Angeles’in büyük bir parçası yanıyor ve yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Gökyüzünün tamamı gri ve turuncu ve bu doğal. Okul baskınları yapılıyor  ve bu da normal.  Bu bizim normal dünyamız ve bizim için tuhaf değil, çünkü her zaman sahip olduğumuz şey bu. Her şey çok berbat ve ben bu konuda sanat yapacağım.”

Genç şarkıcı, yeni şarkısıyla takipçilerini iklim sorunları konusunda harekete geçirmek istediğini de söyledi.

23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından düzenlenecek BM İklim Eylem Zirvesi’nde devlet liderleri, yerel yönetimler ve şirketlerin küresel ısınmayı 2030 yılında 1,5 derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren somut planlarını duyurmaları bekleniyor.

20 Eylül’de ise dünya çapında milyonlarca insanın Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerine katılarak hükümet liderlerine, iklim kriziyle mücadele adına somut adımlar atmaları talebinde bulunmak için sokağa çıkacağı belirtiliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.