Doğa MücadelesiManşetYerel

Bilirkişi: Aydın’da planlanan yeni JES için ÇED raporu yeterli değil

0
Aydın‘da Kızılcaköy, Dereağzı, İncirliova’da yapılması planlanan JES için düzenlenen ÇED Olumlu kararının  iptali için Aydın 1.İdare Mahkemesi’nde devam eden davada bilirkişi raporu sunuldu.

Bilirkişi raporu ile….Sonuç olarak, Aydın İli, Efeler ve İncirliova İlçeleri Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahalleleri mevkiinde ….. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesi ile ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereği tesis edilen 20.04.2020 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararına esas teşkil eden ÇED Raporunun yeterli olmadığı ortak görüş ve kanaatine varıldığı…” açıklandı.

Çevre ve Dayanışma Derneği ile bölge halkı tarafından açılan Sarızeybek JES projesine Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 20 Nisan’da Nisan 2020 tarihinde  “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu” kararının verilmişti. Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği ile bölge halkı tarafından açılan iptal davasında, atanan bilirkişilerin yaptığı keşfin raporu geçen gün mahkemeye sunuldu.

Yer altı suları, tarım alanları ve zeytinliklere zarar verecek

Harita, jeoloji ve hidroloji, jeofizik , makine, çevre ve ziraat mühendislikleri açısından bölgenin değerlendirildiği bilirkişi raporunda,  imar planı konusunda üç kurumun olumsuz görüş verdiği, santral ve ruhsat sahasının yerleşim yerlerine yakınlığı, dağ tarafının tamamen zeytin ağaçları ile kaplı olması, projenin yer altı su ve yer üstü kaynaklarıyla tarım alanlarını ve zeytinlikleri  olumsuz etkileyeceği belirtildi. Bilirkişiler raporda “Sonuç olarak ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararına esas teşkil eden ÇED Raporunun yeterli olmadığı ortak görüş ve kanaatine varılmıştır” dedi.

Mahkeme, bundan sonra itirazları da değerlendirerek karar verecek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.