Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bilim Kurulu: Her şey gevşerse on günde aynı noktaya döneriz

0

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, Türkiye’nin salgın sonrası normalleşme planı çerçevesinde yeniden açılmalarına karar verilen AVM’ler için “Keşke öncelik AVM’ler olmasaydı” dedi.

‘On günde aynı noktaya döneriz’

RS FM’e konuşan Eyüboğlu, Bilim Kurulu’nun öneri verdiğini ancak uygulayıcı olmadığını hatırlattı ve tedbirler sürmezse haftalardır süren çabaların boşa gideceğini ve başlangıç noktasına geri dönüleceğini söyledi.

Tedbirlerin aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini belirten Eyüboğlu, AVM’lerin açılması gerekiyorsa içeri alınacak kişi sayısının sınırlandırılmasının doğru olacağını kaydetti:

Her saat içeriye girecek kişilerin sayısını belirleyin, süresi dolan çıksın. Kısıtlamaların kaldırılması konuşuluyor ama ne nasıl uygulanır bilmiyorum. Restoran, oyun yerleri gibi yerlerin açılması çok yanlış şu anda. Emek verildi ve bunun sonucunda en azından dizginlediğimizi söyleyebiliriz ama her şey gevşerse on günde aynı noktaya geri geliriz.

‘Kuaförde yediden fazla müşteri varsa gitmem’

65 yaş üstüne kısıtlı serbestlik tanınmasının bu grup için bir çıkış yolu olacağını söyleyen Eyüboğlu kuaförlerin açılmasıyla ilgili olarak ise çekincelerini dile getirdi:

Kuaföre gitmeden önce arayıp soracağım. Kaç müşteriyi aynı anda alacaksınız, çalışanların maskeleri var mı? On sandalyesi olan bir kuaförde beşi ya da yediyi geçiyorsa gitmem. Solunum yoluyla bulaştığı için kullandıkları malzemelerden çok mesafe çok önemli.

‘Normalimiz eski normal olmayacak’

Almanya’da yasağa rağmen insanları zorunlu olmadıkça sokağa çıkmadığını söyleyen Eyüboğlu, Türkiye’nin de iki ayın sonunda bu noktaya geldiğini söyledi ve şöyle devam etti:

Normal hayata elbet bir süre sonra döneceğiz ama zaten artık hiçbir zaman normalimiz eski normal olmayacak. Amerika’da sinemalar açıldı. Sinemalar doldu. Eğer sinemalar açılırsa onun için de soracağız acaba içeride kaç kişi olacak? Bence o da açılmamalı. 50 kişilik bir salonda 12 kişi olacaksa mesafeye dikkat ederek belki olabilir. İki saat aynı ortamda durmak bence doğru değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan AVM ve berberlerin 11 Mayıs’ta tekrar açılacağını duyurmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.