EnerjiManşet

Bilim insanları güneş pillerinin verimliliğini ve güvenliğini artıracak bir yol buldu

0

Manchester Üniversitesi‘nden bilim insanları, perovskit güneş pillerinin çevre güvenliğini artırarak güneş enerjisi teknolojisinin alımını hızlandırmanın bir yolunu buldu.

Sentetik bir mineral olan perovskit ile hazırlanan güneş pilleri silikon güneş pillerinin aksine toplu olarak üretilebildikleri için ilgi toplamıştı. Ayrıca bu madde ile güneş panellerinin pencereler ve farklı yapıdaki çatılarda kullanılabilecek olması ve hafif olmaları da avantaj sağlıyordu.  Ancak perovskit güneş pillerinin kurşun içermesi ve hücreler hasar gördüğünde kurşun iyonları sızdırması çekince yaratıyordu.

İnsan doğasından ilham alındı

Çalışmayı yürüten Brian Saunders ve David Lewis, kırık hücrelerden kurşun salımını ortadan kaldırmanın bir yolunu buldu.

İnsan kemiğinin önemli bir bileşeni olan hidroksiapatit isimli mineralden ilham alan araştırmacılar inorganik maddedeki kurşun iyonlarını yakalayan bir ‘arıza emniyeti’ yarattı. Böylece hücreler zarar gördüğünde toksinlerin çevreye yayılması yerine depolanması sağlanmış oldu.

Verimliliği de arttı

Tehlikenin azaltılmasının yanı sıra Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi (EPSRC) tarafından desteklenen projede hidroksiapatit ilavesinin güneş pilinin verimliliğini yüzde 21 yükselttiği tespit edildi. Artan verimlilik ise enerjinin daha düşük maliyetle üretilebileceği anlamına geliyor.

Techxplore’un aktardığına göre Saunders, “Şu ana kadar perovskit güneş pillerindeki en büyük sorun kurşunun yaratacağı potansiyel çevre sorunu olmuştu. Örneğin bu güneş pilleri dolu yağışı nedeniyle hasar görürse iyonlar sızabilirdi” dedi.

Cihaz içi arıza koruma sistemi oluşturduklarını belirten Saunders, “Perovskit güneş pillerinin doğal güvenliğini artırarak, net sıfır CO2 emisyonu elde etme uğraşında güneş teknolojisinin daha geniş bir şekilde yayılmasına yardımcı olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.