Bilgi Üniversitesi’nden Çevre Araştırma Merkezi

Istanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Güven’in desteği ile oluşturulan merkezin çalışmaları, Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya ile çeşitli bölümlerde görev yapan akademisyenler tarafından yürütülüyor.

Hükümetler, şirketler, sivil toplum kuruluşları gibi pek çok platformun önde gelen meselelerinden olan çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışmalar yürüten İstanbul Bilgi Üniversitesi, kurmuş olduğu “Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi” ile birlikte farklı lisans ve yüksek lisans programları, “Çevre Serfika Programı”, enerji üzerine alternatif projeler ve çeşitli bilimsel çalışmalar gerçekleştirecek.

Ormansızlaşma, gıda güvenliği, erozyon, çevresel adalet ve göç gibi pek çok sorunu tetikleyen sera gazı salımıyla mücadele konusunda öncü bir hareket başlatarak, tüm binalarında yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçen İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye’deki akademik kuruluşlar ile çevre ve sürdürülebilirlik alan çalışmaları üzerine aşağıdaki projeleri geliştirecek:

– Sosyal bilimler, mühendislik ve hukuk alanlarında yapılacak çalışmalar ile lisans ve yüksek lisans programları;
– AB ve diğer hibe fonlarının desteğiyle yapılacak çalışmalar ve ülke içinde bilimsel çalışmalar;
– Yeşil kampüs, Yeşil Ev, ARGE Merkezi, solar sistem, jeotermal enerji vb. alternatif enerji projeleri.

DENİZ SEVİYESİNDEKİ ARTIŞ 3.1 MİLİMETRE
Sera gazı salım miktarının 1970-2004 yılları arasında yüzde 70 oranında arttığı, 1880’den bu yana hava sıcaklığında 0.76 derece artış olduğu, Arktik buzulların 1978’den bu yana yüzde 2.7 oranında, Alpler’deki buzulların ise 1850 yılından bu yana yüzde 50 oranında eridiği görülüyor.

1993 yılından itibaren deniz seviyesindeki artış miktarı 3.1 milimetreyi buldu.

Bütün bu sebepler dünyamızdaki uygarlığın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Aynı zamanda ormansızlaşma, gıda güvenliği, erozyon, göç ve çevresel adalet gibi başka sorunları da tetikliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR