ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriYerel

Bilecik’te bakır madeni genişletilmek isteniyor: 36 bin ağaç tehlikede

0

Bilecik iline bağlı Bozüyük ilçesinde yer alan Muratdere Köyü‘nde genişletilmesi planlanan bakır madeni ocağı için Muratdere Ormanları‘nda 36 bin ağacın kesilmesi planlanıyor.

Muratdere Madencilik tarafından hali hazırda işletilen bakır-molidren maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına Bilecik İl Genel Meclisi’inde 9’a karşı 12 kabul oyu verildi. Şirket böylece yeni bir ÇED süreci başlatabilecek.

Kurulacak tesisin genişletmeyle birlikte Bilecik’e 30 km, Bozüyük ilçesine 15 km, Muratdere köyündeki en yakın yerleşim birimine ise 1,5 km uzaklıkta yer alması planlanıyor.

Bedri Öz: Daha önce reddedilmişti

Muratdere Köy Muhtarı Bedri Öz Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada daha önce şirketin yeniden genişletme için başvurduğunu ancak buradaki vatandaşların itirazı üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’na olumsuz kararı verdiğini söyledi.

Konunun İl Meclisi’nde görüşülmesiyle yeniden gündeme geldiğini belirten Bedri Öz, “Şu anda resmi olarak işleyen bir süreç yok. Şirketin yeniden ÇED başvurusu yapması gerekiyor. O durumda burada yaşayanlar yeniden itirazlarını sunacak çünkü istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Muratdere’de yaşayanların tarım, hayvancılık ve ormancılık ile geçimini sağladığını belirten köy muhtarı, “Daha önce de bir çok ağaç kesmişlerdi şimdi yenisini ekleyecekler. İnsanların yaşadığı yere çok yakın” dedi.

Projeyi 2012 yılında devraldı

Bölgede ilk cevher arama çalışmalarına MTA tarafından 1998 yılında başlanmıştı. Daha sonra 2005 ve 2011 yılları arasında Stratex Madencilik San. ve Tic. A.Ş. (Stratex) tarafından sahada arama çalışmaları yürütüldü.

Muratdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş., bu projeyi 2012 yılında henüz geliştirme aşaması devam ederken satın alarak çalışmalara başladı. Bu satın almadan sonra sahada sondaj ve mühendislik çalışmalarını devam ettirdi.

İmza kampanyası başlatıldı

Bölge sakinleri tarafından başlatılan bir imza kampanyası da bulunuyor. Kampanyada “Bu ormanlar inanılmaz güzel bir doğal varlık çeşitliliğine sahip. Geyik, ayı, domuz ve tilki türlerine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda onlar için geçiş noktası. Bakır madeni projesi, bu canlıların yuvalarını elinden alacak” ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca, yerleşim yerlerine yakın olan projeyle hava ve tonlarca su kirletileceği için projenin yerleşim yerlerini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Kampanyada “Bölgemizin oksijen deposu ormanlarımızın ve bu ormanlarda yaşayan canlıların bakır madenine kurban edilmemesi için sesimizin duyulması için lütfen siz de imzalayın” çağrısında bulunuluyor. İmza kampanyasına destek vermek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.